4 December 2024
Chisinau
Social

Influențează sau nu situația demografică asupra economiei?

Loading
Social Influențează sau nu situația demografică asupra economiei?

De mai mult timp, în diferite rapoarte, inclusiv ale ONU, se menționează că Moldova se depopulea­ză și către 2050 nu va mai exista ca națiune. Sunt invocate mai multe motive, cum ar fi rata scăzută de na­talitate, mortalitatea înaltă, precum și emigrarea masivă, în special, în ulti­mii ani.

emigrare

„Vocea poporului” pune perma­nent accentul pe acest fenomen care ne pustiește țara. În special pleacă, pe termen lung sau chiar pentru totdeauna, tinerii apți de muncă cu vârsta cuprinsă între 25-30 de ani și creează bunuri în alte țări.

Este clar că provocarea de bază vine de la deficiențele economice și de la o tranziție structurală, al cărei sfârșit nu se mai vede. În pofida tutu­ror problemelor economice, Guver-nul are o pondere economică destul de mare, deținând pârghii în presta­rea serviciilor publice în calitate de furnizor, dar și în calitate de redistri­buitor de venituri. În cazul dat, ele­mentul principal al cheltuielilor din bugetul public este plata prestațiilor sociale, acestea constituind 35% din total. Guvernul realocă o parte sem­nificativă din PIB prin intermediul unor programe publice care țintesc vârste specifice. Drept exemplu: pro­gramul de protecție socială costă cir­ca 13% din PIB, cel din educație – 7%, ceva mai mult de 5% din PIB este cel din sănătate.

Potrivit specialiștilor de la Expert-Grup, deficitul ciclului de viață este de 36 de miliarde de lei, fiind semnificativ de mare în raport cu alte țări. Numai populația cu vârsta cuprinsă între 34 și 56 de ani înregistrează un surplus al ciclului de viață, ceea ce înseam­nă că doar pe parcursul acestor 23 de ani oamenii câștigă mai mult decât consumă, aceasta fiind o perioadă foarte scurtă în comparație cu alte țări.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand