Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în luna mai, indicele inflației în Republica Moldova a trecut de 29%, comparativ cu 27 la sută cât a fost în luna aprilie. Creșterea s-a resimțit asupra prețurilor la produsele alimentare, cele nealimentare și la serviciile prestate populației.
Astfel, BNS anunță că prețurile medii de consum, în luna mai curent, comparativ cu luna mai anul trecut, au crescut cu 29,05%. Cel mai mult acestea s-au majorat la produse alimentare, cu 32,50%, la mărfuri nealimentare – cu 21,45% și la serviciile prestate populaţiei – cu 35,27%.
Venituri mai mici
Comentând creșterea inflației, expertul economic Veaceslav Ioniță susține că, deși salariul mediu nominal a crescut cu circa 12,5%, veniturile reale ale populației oricum sunt mai mici cu aproape 13%. Potrivit lui, mai mult decât acum, veniturile reale ale populației au scăzut în 1999. Atunci, rata inflației a fost de circa 15%.
Expertul economic Alexandru Fala consideră că situația este influențată de războiul din Ucraina, care a generat o explozie a prețurilor pe piața internațională. „Iată, dacă astăzi se termină războiul sau mâine, de exemplu, atunci lucrurile s-ar putea schimba”, spune expertul economic.
Întrebat până unde poate ajunge această creștere a prețurilor, Alexandru Fala spune că, potrivit prognozei Băncii Naționale a Moldovei, media anuală ar fi de 26,3. „Cam în zona asta ar trebui să se oprească. Probabil, undeva prin apropierea acestui punct de rezistență, după care rata inflației o să scadă, o să o ia în jos”, a menționat Fala.
BNM și-a revizuit prognozele
Acum două săptămâni, Banca Națională și-a revizuit prognozele inflației și a admis că rata ar putea fi și mai mare decât a fost estimată anterior. Cu o lună în urmă, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că rata inflației ar putea depăși 31 de procente, iar acest fapt este influențat de războiul din Ucraina. Șeful BNM a spus că în Republica Moldova inflația este mai mare decât în alte state din regiune din mai multe cauze, iar printre acestea se numără și „dezechilibrele din economie, care se trag din trecut sub forma tarifelor neajustate la timp”.
CNSM solicită să fie stabilite plafoane de prețuri la mărfurile de primă necesitate
„Războiul din Ucraina a provocat schimbări majore la nivel global. Pe import, noi avem cea mai mare pondere, iar toate acestea sunt supuse șocurilor, celelalte economii nefiind atât de puternic afectate ca în cazul Republicii Moldova”, a punctat guvernatorul Băncii Naționale.
Anterior, sindicatele au cerut guvernării să întreprindă măsuri care să diminueze impactul majorărilor de tarife şi preţuri la resursele energetice. CNSM a solicitat să fie examinate posibilităţile unor noi majorări salariale pe parcursul anului 2022, pentru a nu admite diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei, şi să fie stabilite plafoane de preţuri şi tarife pentru mărfurile de primă necesitate şi serviciile de uz cotidian.