Indiscutabil, una dintre cele mai mari realizări ale Sindicatului Lucrătorilor din Industria Ușoară în ultimii cinci ani, cu tradiţii de mai bine de 65 de ani, cu 11 organizații sindicale primare ce numără aproape 4000 de membri de sindicat, o constituie negocierea și încheierea Convenției colective la nivel de ramură pentru anii 2013-2015 cu partenerul social, Asociația Patronală din Industria Ușoară. Mai mult ca atât, după cum rezultă din raportul de activitate a Sindicatului Lucrătorilor din Industria Uşoară pentru perioada anilor 2010-2015 şi direcţiile prioritare de activitate pentru anii 2015 – 2020, prezentat la Congres de către Nadejda Rusnac, sindicaliștii din industria ușoară și-au propus pentru anul viitor să modifice Convenția colectivă la nivel de ramură, să organizeze o serie de acţiuni de instruire și să dezvolte dialogul social în Comisia tripartită pentru consultări şi negocieri colective în domeniul industriei.
Drept urmare, în perioada de referință, a fost posibilă negocierea și semnarea a 11 contracte colective de muncă, în care au fost stipulate diverse facilități pentru salariații și membrii de sindicat, precum plata pentru transport la unele întreprinderi, acordarea ajutorului material la concediu, a suplimentului pentru alimentare, prime pentru activitate fără concediu de boală ș. a.
Mai puţine accidente de muncă
În perioada ce a urmat după congresul precedent, au fost întreprinse măsuri sporite în ce priveşte îmbunătăţirea securității și sănătății în muncă la întreprinderile în care funcţionează organizaţiile sindicale. În acest sens, au fost efectuate aproape 30 de vizite de lucru la unităţile economice din ramură, care au avut drept scop respectarea și implementarea multiplelor activități orientate spre îndeplinirea legislației muncii. Ca rezultat, au fost depistate încălcări ale legislaţiei muncii şi ale altor acte normative în domeniul relaţiilor de muncă, ce impun aplicarea mecanismelor de implementare a prevederilor legale în domeniul muncii. Îndeosebi, consideră Nadejda Rusnac, este oportună evaluarea riscurilor de accidentare sau îmbolnăvire profesională la locul de muncă, elaborarea şi asigurarea realizării planurilor anuale de măsuri de prevenire și protecţie. Datorită conlucrării cu specialiștii din serviciile de securitate a muncii de la întreprinderi, anul trecut, numărul accidentelor de muncă s-au redus până la cinci cazuri.
CNSM a ales metodele civilizate de negociere cu partenerii, dar ar putea să recurgă şi la proteste |
În perioada de referință, după cum a remarcat preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Industria Uşoară, o atenție deosebită s-a acordat îmbunătățirii condițiilor de muncă, a protecției muncii angajaților, membri de sindicat. În acest context se poate vorbi despre reconstrucţia instalațiilor de ventilare și de condiționare a aerului din secțiile de producere ale întreprinderi ,,Ionel”, întreprinderii mixte „Bălțanca”, secțiilor de producere, inclusiv izolarea termică a acoperișurilor, fațadelor, schimbarea ușilor și a ferestrelor, utilajului igienico–sanitar la întreprinderea ,,Ionel”, SA „Zorile”, SA „Artima”, ÎCS „Steaua Reds”, întreprinderea cu capital străin „Stag”. Au suportat îmbunătăţiri vizibile instalațiile de protecție colectivă și individuală a salariaților de la întreprinderile SA „Floare Carpet”, SA „Covoare Ungheni”, „Filatura Ungheni” SRL, SRL „Moldabela”.
În viziunea Nadejdei Rusnac, scăderea nivelului traumatismului la scara ramurii se datorează în mare măsură funcționării comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă la toate întreprinderile din ramură, care numără 35-40 de reprezentanți ai angajatorului și salariaților, activitatea cărora este îndreptată spre prevenirea, depistarea și lichidarea lacunelor existente la capitolul condiţii de lucru. Nici nu este de mirare că Sindicatul Lucrătorilor din Industria Ușoară ocupă sistematic unul dintre primele locuri la concursul privind securitatea și sănătatea muncii, organizat de către CNSM.
Se închid întreprinderile
Însă, după cum a remarcat cu un amestec de ironie şi necaz Vladimir Danici, preşedintele comitetului sindical de la SA „Floare-Carpet”, membrii acestui sindicat reprezintă industria uşoară, care se confruntă cu probleme grele. În susţinerea colegului său, Ala Sâncu, preşedintele comitetului sindical al Fabricii de confecţii „Ionel”, a spus că întreprinderile din industria uşoară activează în condiţii foarte complicate. Conducătorii şi liderii sindicali fac tot posibilul ca acestea să supravieţuiască, să păstreze colectivele de muncă. Cel mai mare pericol îl reprezintă povara fiscală apăsătoare. Statul, dar mai ales organele fiscale, trebuie să conştientizeze că este nevoie de relaxare fiscală pentru a salva industria uşoară de la faliment, a insistat liderul sindical al Fabricii de confecţii „Ionel”. De altminteri, Nadejda Rusnac a enunţat în raportul prezentat la Congres că numărul angajaţilor din industria uşoară s-a micșorat cu 1297 de salariați tocmai din cauza că în ultimii cinci ani și-au încetat activitatea trei întreprinderi: SA „Dana”, SA „Rada” și SA „Centrul de modă”.
Sindicatele pun la punct patronii hapsâni
Nina Dudko, preşedintele comitetului sindical al întreprinderii mixte „Bălţanca”, a relatat că întreprinderea respectivă este cu capital străin, din care cauză interesele investitorilor de peste hotare nu coincid cu ale angajaţilor. Aceştia caută să dea cât mai puţini bani pentru salarii, în timp ce angajaţii cer lefuri mai mari pentru munca lor grea, istovitoare. Chiar dacă salariile au fost majorate, patronii nu au făcut-o de bună voie, ci doar la insistenţa fermă a comitetului sindical de la întreprindere, care a devenit o forţă reală, în măsură să apere interesele salariaţilor, să negocieze în mod abil cu investitorii străini.
O problemă acută pentru ramura industriei este sănătatea femeilor. Vorba e că majoritatea angajaților de la întreprinderile din ramură, 86,6%, sunt femei. Tocmai din această perspectivă, a menţionat Nadejda Rusnac, se impun nişte măsuri suplimentare privind profilaxia și prevenirea cazurilor de îmbolnăvire de cancerul glandei mamare, care urmează să fie întreprinse direct la întreprinderile de ramură. Dumneaei a declarat că a solicitat Ministerului Sănătăţii delegarea unui medic mamolog de la Institutul Oncologic pentru consultarea medicală a salariaților de la întreprinderile din ramură la locul de muncă. Din păcate, conducerea ministerului a dat explicaţii că asemenea servicii pot fi prestate doar contra plată.
Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM, a ţinut să evidenţieze că industria uşoară este unica ramură care mai funcţionează astăzi şi că el vede aici, în primul rând, meritul organizaţiilor sindicale create în cadrul întreprinderilor de profil.
Vorbind despre acţiunile pe care le întreprinde conducerea sindicatelor din ţară în vederea apărării drepturilor şi intereselor salariaţilor, Mihail Hîncu a menţionat că CNSM a ales dialogul social, negocierile cu Guvernul, cu patronatele. Adică, s-a renunţat la acţiuni violente, la lozinci politice în procesul de soluţionare a tuturor problemelor. În acelaşi timp, Mihail Hîncu a declarat că CNSM a înaintat conducerii ţării un pachet de revendicări şi, în cazul în care nu va fi luat în seamă, nu vor fi soluţionate problemele, s-ar putea să se recurgă şi la acţiuni de protest la nivel de ţară. Dumnealui i-a asigurat pe delegaţii la Congres că CNSM niciodată nu s-a împăcat cu salariile mici pe care le ridică atât angajaţii din sectorul real, cât şi lucrătorii din sfera bugetară. El a evidenţiat că, deşi, în ultimii ani, guvernele se schimbă des, CNSM rămâne pe poziţia fermă în ce priveşte majorarea salariilor.
Preşedintele, reales
Delegaţii la Congresul VI s-au arătat mulţumiţi de activitatea conducerii Sindicatului Lucrătorilor din Industria Uşoară, de eforturile pe care le-a depus aceasta întru apărarea drepturilor şi intereselor membri de sindicat, astfel încât Nadejda Rusnac a fost realeasă în calitate de preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Uşoară. Anume aşa se va numi de acum încolo acest sindicat, conform modificărilor şi completărilor operate în statut.
Vladimir Danici, preşedintele comitetului sindical SA „Floare-Carpet, a fost ales ca prim-vicepreşedinte, iar Ala Sâncu, preşedintele comitetului sindical al Fabricii de confecţii „Ionel”, în calitate de vicepreşedinte.