28 October 2024
Chisinau
Social

Indicele global al drepturilor ITUC pentru 2021: pandemia Covid-19 și drepturile angajaților

Loading
Social Indicele global al drepturilor ITUC pentru 2021: pandemia Covid-19 și drepturile angajaților
Indicele global al drepturilor ITUC pentru 2021: pandemia Covid-19 și drepturile angajaților
foreignpolicy.com

Potrivit Indicelui global al drepturilor elaborat de ITUC, încălcarea dreptului la grevă, a dreptului de a înființa sindicate și de a adera la acestea, a dreptului de a desfășura activitate sindicală și a libertăților civile, precum și a dreptului la libertatea cuvântului și a întrunirilor a atins maximul în opt ani.

Indicele global al drepturilor al ITUC pe anul 2021 documentează cazuri de folosire de către guverne și angajatori a pretextului pandemiei pentru concedierea angajaților care au făcut publică informația despre răspândirea virusului la locurile de muncă; încălcarea dreptului de purtare a negocierilor colective; intensificarea supravegherii angajaților și încălcarea dreptului la inviolabilitatea vieții private; precum și limitarea libertății cuvântului și a întrunirilor.

  • Locurile de muncă devin mai puțin sigure, odată cu intensificarea constrângerilor asupra activității sindicale în Belarus, Columbia, Cambodgia și Myanmar.
  • Controlul angajaților se intensifică, iar supravegherea efectuată de compania Amazon la depozitele sale a degenerat într-un scandal global.
  • Drepturile sunt încălcate pe măsură ce guvernele adoptă măsuri de reprimare în Honduras, India, Indonezia, Slovacia și Uruguay.

Secretarul general al ITUC, Sharan Burrow, a declarat: „Pandemia de Covis-19 a distrus locuri de muncă, comunități și vieți. Indicele global al respectării drepturilor dezvăluie lista rușinoasă a guvernelor și companiilor care au urmărit o agendă a zilei antisindicale în fața oamenilor muncii care s-au aflat în prima linie, îndeplinind o muncă importantă pentru a menține funcționarea economiei și a comunităților.

„Când a izbucnit Covid-19, noi am aflat cine sunt eroii. Oamenii muncii pretutindeni îngrijeau de bolnavi, ne asigurau mâncarea și susțineau economia. Însă, în pofida acestui fapt, oamenii muncii sunt supuși atacurilor mai mult ca oricând.

„Guvernele și angajatorii s-au folosit de pandemie pentru a exploata oamenii de care depinde lumea, intensificând urmărirea, încălcând acordurile, concediind muncitori, blocând și intimidând sindicatele, recurgând la violență și omoruri”.

În Zimbabwe, liderii sindicali au fost supuși urmăririi judiciare după ce muncitorii au organizat o grevă, revendicând plata indemnizațiilor pentru pandemie, în timp ce rețeaua internațională de comerț cu amănuntul „Falabella” a concediat 22 de muncitori de la depozite în Peru, care au cerut măsuri de protecție a sănătății și de siguranță împotriva coronavirusului.

Anul 2021 este anul în care democrația a fost supusă unui nou atac, deoarece numărul de țări care au împiedicat înregistrarea sindicatelor a crescut de la 89 în 2020 până la 109, iar numărul de țări în care libertatea cuvântului și a întrunirilor a fost încălcată sau limitată a sporit de la 56 în 2020 până la 64 în anul curent.

Ratingurile unor astfel de țări precum Belgia, Canada, El Salvador, Haiti, Ungaria, Iordania, Malaysia, Myanmar și Slovacia s-au înrăutățit în anul 2021. Ratingul Myanmarului s-a înrăutățit până la categoria 5+, lipsesc garanțiile drepturilor din cauza încălcării supremației legii.

Liderii sindicatelor din Cambodgia, Hong Kong și Myanmar au fost printre cei care au fost supuși arestărilor cu răsunet, prin care a fost subminat dreptul oamenilor muncii la propria reprezentativitate.

„Deși au avut loc unele schimbări pozitive în legislație – de la legea PRO în SUA până la procesele de adoptare a legii cu privire la controlul complex în Uniunea Europeană, care va trage la răspundere companiile, este necesar să se facă mult mai mult.

Este nevoie de un nou contract social, care să includă locurile de muncă, drepturile, protecția socială, egalitatea și ocuparea, pentru a restabili încrederea subminată de guvernele care au recurs la represiuni și companiile lipsite de scrupule”.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord constituie cea mai proastă regiune din lume pentru oamenii muncii opt ani consecutiv. Libia, Palestina, Siria și Yemen sunt în continuare cuprinse de conflict și libertățile și drepturile fundamentale sunt încălcate în aceste țări. Printre zece țări cu cel mai prost indice pentru oamenii muncii în anul 2021 se numără Bangladesh, Belarus, Brazilia, Columbia, Egipt, Honduras, Myanmar, Filipine, Turcia, Zimbabwe.

Ediția a opta al Indicelui global al drepturilor ITUC evaluează 149 de țări după gradul de respectare a drepturilor oamenilor muncii. Principalele concluzii includ:

  • 87% dintre țări au încălcat dreptul la grevă.
  • 79% din țări au încălcat dreptul la purtarea negocierilor colective.
  • 74% din țări i-au lipsit pe oamenii muncii de dreptul de a înființa sindicate și de a adera la acestea.
  • Numărul de țări care au împiedicat înregistrarea sindicatelor a crescut de la 89 în 2020 până la 109 în anul 2021.
  • Două țări noi au intrat în lista celor zece țări cele mai rele pentru oamenii muncii (Belarus și Myanmar).
  • Numărul de țări care au refuzat sau au limitat libertatea cuvântului a crescut de la 56 în 2020 până la 64 în 2021.
  • Oamenii muncii au fost supuși violențelor în 45 de țări.
  • Oamenii muncii nu au avut acces la justiție sau au avut un acces limitat la aceasta în 65% din țări.
  • Oamenii muncii au fost supuși arestărilor și reținerilor samavolnice în 68 de țări.
  • Activiști sindicali au fost uciși în șase țări: Brazilia, Columbia, Guatemala, Myanmar, Nigeria și Filipine.
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand