28 October 2024
Chisinau
Social

Indemnizații pentru urmașii celor decedați în lupta cu coronavirusul

Loading
Social Indemnizații pentru urmașii celor decedați în lupta cu coronavirusul
Indemnizații pentru urmașii celor decedați în lupta cu coronavirusul
scr.md

Urmașii personalului medical de­cedat ca urmare a desfășurării activității în lupta cu COVID-19 ar putea primi o indemnizație spe­cială.

Conform unui proiect de lege, personal medical se consideră medicii și asistentele medicale. Dreptul la indemnizație poate fi acordat: soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de cinci ani; copiilor până la vâr­sta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani; în cazul în care nu vor exista urmaşi specificați supra, indemnizația se propune a fi acordată unuia dintre părinți, dacă cel decedat era singurul întreținător al lor.

Potrivit proiectului, baza de calcul a indemnizației o va constitui venitul lunar realizat și declarat în ultimele 12 luni ca­lendaristice premergătoare lunii decesului. Lunile concediului medical se substituie cu același număr de luni calendaristice imedi­at premergătoare perioadei incluse în cal­cul. Se prevede că cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor se va calcula în mărime de 50% din baza de calcul; în cazul copiilor – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; în cazul părinților – în mărime de 50% din baza de calcul. Se propune a pre­vedea că cuantumul indemnizației calcula­te nu va putea fi mai mic de 50% din mări­mea salariului mediu lunar pe economie.

În cazul aprobării proiectului, cererea pentru stabilirea indemnizației se va depu­ne la organul teritorial de asigurări sociale. Indemnizația se va stabili din ziua decesu­lui, dacă cererea şi actele necesare vor fi depuse în termen de 90 de zile de la aceas­tă dată. Plata indemnizației se va efectua lunar, din bugetul de stat. Dispozițiile fina­le și tranzitorii ale proiectului prevăd că le­gea poate intra în vigoare la data publicării acesteia și stabilesc că, în cazul deceselor survenite după data de 7 martie 2020 și până la data intrării în vigoare a proiectu­lui de lege, indemnizațiile se vor stabili din data decesului, cu condiția depunerii cere­rii pentru stabilire în termen de 90 zile de la data intrării ei în vigoare.

 

Federația „Sănătatea” insistă asupra unor modificări

 

Federația Sindicală „Sănătatea” a exa­minat proiectul de lege cu privire la acor­darea indemnizației urmașilor persona­lului medical decedat. În acest context, Federația insistă asupra unor modificări la documentul elaborat de ministerul de re­sort. Sindicaliștii solicită ca Articolul 1 să fie expus într-o redacție nouă, cu următo­rul conținut:

„Articolul 1. În sensul prezentei legi, personalul medical care participă la acțiuni medicale împotriva COVID-19, se conside­ră medicii, farmaciștii, personalul medical mediu și inferior, implicați în activitățile de combatere a pandemiei COVID-19”.

„Această solicitare are ca scop asigura­rea cu indemnizație a tuturor lucrătorilor din instituțiile medicale, implicați în lupta cu pandemia COVID-19 (de exemplu: fel­ceri, infirmiere, șoferi de ambulanțe etc.)”, a explicat Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.

De asemenea, articolul 2, alin. (2), pri­ma linie, sintagma „5 ani” se va substitui cu textul: „pe perioada de timp egală cu anii rămași până la stabilirea pensiei pentru li­mită de vârstă a celui decedat, dar nu mai puțin de cinci ani”. Scopul acestei modifi­cări este egalarea persoanelor decedate ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul COVID-19 cu cele decedate la locul de muncă în urma unui accident de muncă în condiții gene­rale.

Articolul 3, alin. (1), se va expune în ur­mătoarea redacție: „(1) Baza de calcul a indemnizației o constituie venitul mediu lunar, realizat în ultima lună deplină lucra­tă”.  Această propunere are drept scop să asigure cu indemnizație toți lucrătorii me­dicali, indiferent de timpul lucrat în ultima funcție deținută.

Proiectul respectiv a fost elaborat și făcut public de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe pagina elec­tronică particip.gov.md pentru a fi supus dezbaterilor publice.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand