
Foto: studentie.md
Indemnizația unică pentru tinerii specialiști medico-sanitari şi farmaceutici încadrați în câmpul muncii în mediul rural după finalizarea studiilor, conform repartizării Ministerului Sănătăţii, se va majora cu 50%. O decizie în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.
Astfel, noua reglementare prevede pentru medici și farmaciști o alocație în valoare de 45 de mii de lei, cu 15 mii de lei mai mare. În același timp, pentru asistenții medicali, moașe, asistenții igie-niști-epidemiologi, felceri a fost stabilită o indemnizație unică în valoare de 36 de mii de lei, mai mare cu 12 mii de lei.
Tinerii specialiști vor primi banii în tranșe, în decurs de trei ani. Prima parte din alocație va fi achitată la sfârșitul primei luni de muncă. Este vorba despre suma de peste 11 mii de lei, pentru medici și farmaciști, și nouă mii de lei pentru lucrătorii medicali cu studii medii.
,,Anual, aproximativ o treime dintre tinerii specialiști nu doresc să activeze în
instituțiile medicale publice. Se întâmplă în condițiile în care statul cheltuiește pentru instruirea unui medic între 250 de mii de lei și 400 de mii de lei, în funcție de specialitate. Sperăm că majorarea indemnizației unice și remunerarea în funcție de indicatorii de performanță, măsură implementată deja, va motiva tinerii specialiști să lucreze în sate. Ministerul Sănătății va întreprinde și în continuare acțiuni pentru a încuraja medicii să activeze în sistemul de sănătate public”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
În anul trecut, Ministerul Sănătății a repartizat în instituțiile medicale publice din raioane 432 de
medici. Dintre aceștia, s-au prezentat la locul de muncă doar 260 de specialiști. Proiectul de lege care prevede majorarea indem-nizației unice cu 50 la sută pentru medici, farmaciști și lucrători medicali cu studii medii urmează să fie adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial.
Sindicaliştii apreciază efortul autorităţilor, dar sunt de părere că ar trebui să se facă şi mai mult.
„Anii au demonstrat că indemnizaţia care a fost în vigoare până acum este una mică. Am spus-o şi la congresul Federației, şi se regăseşte şi printre obiectivele noastre – această indemnizaţie trebuie să fie mult mai mare ca să motivăm tinerii specialişti. Părerea noastră e că pentru medici ar trebui să fie cel puţin o sută de mii de lei. De asemenea, suntem de părere că aceste indemnizaţii ar trebui să fie nu doar pentru cei din localităţile rurale, dar şi din cele urbane, pentru că problema de cadre persistă şi în oraşe. Asta este tot o inechitate când se face diferenţă între cei din oraşe şi cei din sate. Totodată, şi plata lor în rate nu prea îi stimulează pe tineri. Ei primesc indemnizația pe parcursul a trei ani şi nu prea simt acest stimul, dar ne bucură că ceea ce este prevăzut de lege se dă. În acelaşi timp, considerăm că nu ar fi nevoie de donaţiile astea, dacă ar fi perfectat sistemul financiar-bancar din ţară, astfel ca tinerii specialişti să poată contracta credite preferenţiale pe termen lung, cu o dobândă redusă, aşa cum se face în toată lumea civilizată. Ca atunci când se angajează, să-şi poată procura casă, să aibă toate condiţiile, şi asta ar stimula mai mult tinerii să rămână în ţară şi să activeze. Ceea ce s-a făcut apreciem, dar credem că ar trebui să fie şi mai bine”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, Aurel Popovici, preşedintele Federaţiei Sindicale ,,Sănătatea” din Republica Moldova.