Indemnizaţia unică la naşterea copilului va fi calculată în funcţie de valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare la naştere, calculată pentru anul precedent. Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a elaborat un proiect de hotărâre în acest sens.
Conform datelor Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, cheltuielile pentru procurarea setului minim de bunuri la nașterea copilului constituie 5300 de lei, care include următoarele bunuri: pătuc, plapumă, hăinuțe, sticluțe, suzete și articole de igienă. Având ca premisă datele AŞM, proiectul prevede majorarea cuantumului indemnizației unice la nașterea copiilor.
Potrivit documentului, va fi majorată şi perioada de acordare a indemnizației lunare pentru întreținerea copilului în cazul persoanelor neasigurate până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. În prezent, această plată este achitată până copilul împlineşte un an și jumătate. Documentul mai prevede şi includerea unui tip nou de prestație – indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină. Pentru anul 2017, această plată constituie 270 de lei lunar.
Conform proiectului, indemnizația respectivă se stabilește de la nașterea copilului, unuia dintre părinți/unicului părinte, atât persoanelor asigurate, cât și persoanelor neasigurate. În cazul adopției copilului sau instituirii tutelei, indemnizația va fi stabilită din ziua adoptării hotărârii privind încuviințarea adopției, respectiv, din data emiterii dispoziției privind instituirea tutelei. Beneficiarii vor trebui să solicite indemnizația în termen de 12 luni de la naşterea/adopția/instituirea tutelei asupra copilului.
În cazul în care indemnizaţia respectivă va fi solicitată mai târziu de termenul indicat, aceasta se stabileşte
retroactiv, dar nu mai mult decât pentru 12 luni premergătoare datei adresării, cu condiţia că a fost solicitată în termen de trei ani de la nașterea copilului.
Plata indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină se păstrează, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat al persoanei căreia i s-a stabilit indemnizația.
Solicitată de ziarul „Vocea poporului”, Polina Fisticanu, şefa Departamentului protecţie social-economică din cadrul CNSM, a menţionat că sindicatele au cerut timp de mai mulţi ani, inclusiv la elaborarea proiectului Legii cu privire la bugetul asigurărilor sociale de stat, ca indemnizaţia unică la naşterea copilului să fie corelată cu valoarea coşului minim de bunuri necesare la nașterea copilului.
„CNSM a solicitat Guvernului ca această alocaţie să fie de cel puţin 5-6 mii de lei. Este binevenită şi introducerea indemnizaţiei lunare de suport pentru creşterea copiilor gemeni, tripleţi, cvadrupleţi, pentru că îngrijirea lor necesită cheltuieli şi eforturi mai mari. Sindicatele susţin şi majorarea pentru persoanele neasigurate a perioadei de acordare a indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului de la un an și jumătate la doi ani, plata căreia este suportată din bugetul de stat. Considerăm că e necesară dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copiilor prin înființarea creșelor și majorarea numărului de instituții preșcolare, pentru ca atât mamele asigurate, cât și cele neasigurate, să poată reveni la serviciu sau să se poată angaja în câmpul muncii până când copilul împlineşte vârsta de trei ani”, a punctat Polina Fisticanu.
În prezent, indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului, în cazul persoanei neasigurate, este de 540 de lei. Pentru persoanele asigurate, această alocaţie constituie 30 la sută din venitul lunar mediu asigurat, dar nu mai puţin de 540 de lei.
Statul trebuie sa faca tot posibilul ca natalitatea in tara sa creasca, si tot odata sa creeze conditii pentru tinerele familii de a trai aici acasa, avand un acoperis deasupra capului cat si un loc de munca.