23 iulie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă

Loading
Cititorii ne scriu Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă
indemnizatii

Foto: learningnetwork.ro

 

În noiembrie 2015 am fost angajată la o întreprindere din sectorul real. În luna februarie 2016 m-am îmbol­năvit şi timp de cinci zile am fost în concediu medical, iar indemnizaţia nu mi s-a plătit. Contabilul întreprin­derii a solicitat să prezint certificatul de salariu pentru o perioadă de 10 luni de la locul de muncă anterior. Este corect? De mulţi ani nu am fost în concediu medical şi aş vrea să cunosc prin care lege s-a schimbat modalitatea de calculare a concediului medical.

 

Tamara Boișteanu, Chișinău

 

Baza de calcul a indemniza­ţiilor de asigurări sociale a fost modificată prin Legea nr. 332 din 23.12.2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemniza­ţiile pentru incapacitate tempo­rară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale („Monitorul Ofi­cial” nr. 35-41 din 14.02.2014).

Astfel, începând cu 1 aprilie 2014, conform Regulamentului cu privire la condiţiile de stabili­re, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapaci­tate temporară de muncă, apro­bat prin Hotărârea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005, baza de calcul a indemnizaţiei pentru in­capacitate temporară de muncă constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigu­rat, venit din care au fost calcula­te contribuţii individuale de asi­gurări sociale. Venitul asigurat din perioada ultimelor 12 luni ca­lendaristice premergătoare, obţinut la unitatea angajării ante­rioare (sau unităţile anterioare) se confirmă prin certificat/cer­tificate eliberat de angajatorul precedent, conform anexei 1 la Regulamentul menţionat.

În cazul imposibilităţii obţine­rii certificatului de la locul pre­cedent de lucru, venitul asigurat obţinut la unitatea anterioară se confirmă prin extrasul din con­tul persoanei asigurate, eliberat de Casa Teritorială de Asigurări Sociale. În cazul neprezentării certificatului despre venitul asi­gurat de la unitatea preceden­tă de lucru, lunile respective se vor include în calcul fără venit asigurat.

 

AnaMOLDOVANU,

șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand