20 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Indemnizația de maternitate: diferențele după caz

Loading
Cetăţeanul şi legea Indemnizația de maternitate: diferențele după caz
Indemnizația de maternitate: diferențele după caz
agora.md

Cum se acordă și se calculează indemnizația de mater­nitate? Se acordă indemnizația de maternitate în cazul nașterii premature sau în cazul în care copilul se naște mort? Cum se calculează indemnizația respectivă în perioa­da concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani?

Irina D., Șoldănești

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform Legii nr. 289/2004 pri­vind indemnizațiile pentru incapa­citate temporară de muncă şi alte prestații de asigurări sociale și Ho­tărârii Guvernului nr. 108/2005 de implementare a acesteia, asigura­tele gravide, soțiile gravide aflate la întreținerea soților asigurați şi șomerele gravide care s-au aflat în evidentă la instituțiile medico-sanitare au dreptul la concediu de maternitate (prenatal şi postnatal) și beneficiază de indemnizație de maternitate.

Indemnizația de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămâ­nă de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul nașterilor complicate ori al nașterii a doi copii – de 140 de zile calenda­ristice. În cazul sarcinilor cu trei sau mai mulți feti, indemnizația de ma­ternitate se acordă integral la a 24-a săptămână de sarcină, pe o perioa­dă de 182 de zile calendaristice.

E de menționat că femeile asi­gurate au dreptul la indemnizație de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare. Indemnizația se plătește o singură dată pentru întreaga perioadă a concediului de maternitate. Cuantumul lunar al indemnizației este de 100% din baza de calcul și se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate.

Baza de calculare a indemnizației de maternitate o constituie veni­tul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice pre­mergătoare lunii concediului de maternitate, venit din care au fost calculate şi plătite contribuții.

În cazul lipsei integrale a veni­tului asigurat la toate unitățile în unele și aceleași luni calendaristice sau în toate lunile din perioada ce­lor 12 luni calendaristice incluse în calcul, aceste luni se substituie cu același număr de luni calendaristice consecutive imediat premergătoare perioadei incluse în calcul, în care s-a realizat venit asigurat. Perioada de substituire este de cel mult 36 de luni calendaristice consecutive.

În cazul persoanelor asigurate pentru care lipsește baza de calcul la stabilirea indemnizației de ma­ternitate, baza de calcul o consti­tuie 35% din salariul mediu lunar prognozat pentru anul în care s-a produs riscul asigurat (pentru 2024 – 13700 de lei).

Totodată, și baza de calculare a indemnizației de maternitate pen­tru femeile asigurate, care nu se în­cadrează în nici una dintre condiții (stagiul total de cotizare de trei ani sau nouă luni din 24 de luni) o con­stituie 35% din salariul mediu lunar prognozat pentru anul în care  s-a produs riscul asigurat.

În cazul în care, pe parcursul ce­lor 12 luni calendaristice, persoa­na nu a realizat venit asigurat din motiv de concediu pentru îngri­jirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani şi/sau de conce­dii prevăzute la art. 127 din Codul muncii (salariații care au adoptat copii nou-născuți sau i-au luat sub tutelă), cuantumul indemnizației se stabilește din baza de calcul în al cărei temei s-a calculat această indemnizație pentru copilul pre­cedent sau din baza de calcul al celuilalt soț.

Începând cu 1.03.2023, în peri­oada aflării în concediu de mater­nitate, salariata are dreptul de a continua sau de a relua activitatea de muncă în baza unei cereri scrise, cu permisiunea medicului și de co­mun acord cu angajatorul. Terme­nul în care salariata își continuă/reia activitatea de muncă în perioada concediului prenatal nu va depăși 36 de săptămâni de sarcină, termen stabilit prin ordinul (dispoziția) an­gajatorului.

Pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia a realizat un venit asigurat, indemnizația de maternitate se plătește.

În cazul în care copilul se naște mort sau moare în perioada con­cediului postnatal, indemnizația de maternitate se acordă pentru perioada stabilită în certificatul de concediu medical.

În cazul acordării concediului de maternitate în perioada con­cediului pentru îngrijirea copilu­lui până la împlinirea vârstei de trei ani, persoana îndreptățită va beneficia de ambele indemnizații (de maternitate şi de creștere a copilului până la împlinirea vâr­stei de trei ani).

Soția aflată la întreținerea soțului asigurat beneficiază de dreptul la indemnizație de maternitate în ca­zul în care soțul confirmă un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani sau de cel puțin nouă luni în ultimele 24 de luni premergătoare concediu­lui de maternitate. În cazul înregis­trării căsătoriei după concediul de maternitate, dreptul la indemnizație se stabilește pentru perioada de la data înregistrării căsătoriei până la data expirării concediului de mater­nitate. Datele soțului și faptul căsă­toriei se confirmă în baza informației din Registrul de stat al populației.

În cazul calculării indemnizației de maternitate în baza venitului asigurat al soțului, indemnizația de maternitate se stabilește pe numele soției.

În cazul în care soția se află la întreținerea soțului asigurat, indem-nizația de maternitate se stabilește pe numele soției. Faptul că persoa­na în cauză este soția angajatului se confirmă prin buletinul de iden­titate şi certificatul de căsătorie, prezentate prestatorului de servicii medicale.

Soția care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate dacă, la data acordării concediului de ma­ternitate, nu este angajată în câm­pul muncii.

Plata indemnizațiilor de ma­ternitate se efectuează prin mo­dalitatea de plată selectată de beneficiar şi disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay). Evidența plății indemnizațiilor de maternitate se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Datele din certificatul medical pentru stabilirea indemnizației de maternitate transmise Casei Na-ționale de Asigurări Sociale se examinează în termen de până la 15 zile calendaristice de la data re-cepționării acestora. În cazul în care informația necesară pentru stabi­lirea indemnizației este incorectă/incompletă sau în cazul în care se constată lipsa unor date, termenul de examinare se extinde până la 45 de zile calendaristice de la data recepționării datelor din certificatul medical.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand