27 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Indemnizaţia de eliberare din serviciu. Concedierea salariatului în perioada de îngrijire a copilului

Loading
Cetăţeanul şi legea Indemnizaţia de eliberare din serviciu. Concedierea salariatului în perioada de îngrijire a copilului
Indemnizaţia de eliberare din serviciu. Concedierea salariatului în perioada de îngrijire a copilului

 

 

bani

Foto: legestart.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Indemnizaţia de eliberare din serviciu în legătură cu reducerea funcţiei

 

guestion

Pe 31 martie 2015, îmi expiră contractul indivi­dual de muncă pe o perioadă determinată, iar în octombrie am fost preavizată în legătură cu redu­cerea funcției. Cum îmi va fi calculată în acest caz indemnizația pentru eliberare din serviciu?

 

Onorina Serafim, Chișinău

 

 

Conform art. 186 alin. (1) din Codul muncii, salariaţilor con­cediaţi în legătură cu lichidarea unităţii sau cu încetarea activi­tăţii angajatorului persoană fizică (art. 86 alin.(1) lit. b)), sau cu reducerea numărului ori a statelor de personal la unitate (art. 86 alin.(1) lit. c)) li se garantează:

a) pentru prima lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu, egală cu mărimea însumată a unui salariu mediu săp­tămânal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decât un salariu mediu lunar. Dacă unitatea a fost succesorul de drept al unei unităţi reorganizate anterior şi contractul indivi­dual de muncă cu salariaţii în cauză nu a încetat anterior (art. 81), se vor lua în calcul toţi anii de activitate;

b) pentru a doua lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu, egală cu cuantumul salariului mediu lunar dacă persoana concediată nu a fost plasată în câmpul muncii;

c) pentru a treia lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu, egală cu cuantumul salariului mediu lunar, dacă, după concediere, salariatul s-a înregistrat în decurs de 14 zile calenda­ristice la agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă în calitate de şomer şi nu a fost plasat în câmpul muncii, fapt confirmat prin certificatul respectiv;

d) la lichidarea unităţii, prin acordul scris al părţilor, achitarea integrală a sumelor legate de concedierea salariatului pe toate trei luni, la data concedierii.

Totodată, este de menţionat că dispoziţia art. 86, alin. (1) din Codul muncii permite angajatorului desfacerea din iniţiativa sa a contractului individual de muncă în temeiul reducerii numărului sau a statelor de personal, indiferent de durata acestuia, adică de­terminată sau nedeterminată.

Prin urmare, considerăm că prevederea dată se răsfrânge atât asupra salariaţilor angajaţi cu contracte individuale de muncă pe o durată nedeterminată, cât şi a celor cu durată determinată. Aşadar, salariatul angajat pe durată determinată beneficiază de indemnizaţie de eliberare din serviciu conform dispoziţiei legale menţionate.

 

Concedierea salariatului în perioada de îngrijire a copilului nu este admisă

 

guestion

Mă aflu în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, iar angajatorul vrea să reducă subdiviziunea în care lucrez. Care este pro­cedura de preavizare și cum trebuie să fie achitată indemnizația?

 

Olga Potop, Chișinău

 

Potrivit art. 86, alin. (2) din Codul muncii, concedierea salaria­tului în perioada aflării lui în concediu parţial plătit pentru îngriji­rea copilului până la vârsta de trei ani nu este admisă, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand