Recent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), reprezentată de Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, Sergiu Morari, consultant principal al CNSM, precum și reprezentantul CNSM în raionul Soroca, Nadejda Seredovschi, au desfășurat seminarul de instruire și perfecționare a activului sindical din acest raion cu tematica „Negocierea și încheierea contractului colectiv de muncă – prioritate a organizației sindicale”.
Sergiu Sainciuc a prezentat membrilor de sindicat principalele realizări ale CNSM pe parcursul ultimei perioade de timp și a punctat obiectivele și problemele care se află pe ordinea de zi a sindicatelor naționale pentru a fi soluționate, astfel ca să fie respectate drepturile și interesele salariaților, membri de sindicat.
De asemenea, dumnealui a enunțat principalele propuneri de îmbunătățire a situa-ției salariaților, care au fost înaintate premierului Maia Sandu. Concomitent, au fost oferite răspunsuri și explicații pe marginea întrebărilor adresate de participanții la seminar, care au vizat domeniul salarizării, mai cu seamă în sectorul bugetar, tratamentul balneosanatorial, negocierea și încheierea contractului colectiv de muncă, asigurarea unui parteneriat mai bun dintre sindicate și angajator ș. a.
Pornind de la faptul că în anul 2018 au fost anulate carnetele de muncă, salariații au fost informați de către Sergiu Morari, în cadrul seminarului, despre creșterea rolului și importanței contractului individual de muncă. Acest document urmează să fie principala dovadă a salariatului pe parcursul activității sale de muncă. Este important ca la încheierea lui să fie luate în seamă toate clauzele stabilite în Codul muncii.
Ținând cont că contractul colectiv de muncă este un izvor de drepturi suplimentare pentru salariați, participanții la întrunire au fost informați despre drepturile și garanțiile pe care le au părțile atunci când negociază un contract colectiv de muncă, despre necesitatea constituirii și convocării comisiei de dialog social „angajator-salariați”, precum și despre principalele capitole și prevederi care ar putea face parte dintr-un contract colectiv de muncă, în funcție de specificul instituției, al organizației sau întreprinderii.
Participanții la seminar au salutat inițiativa de a organiza astfel de evenimente în teritoriu și au propus noi subiecte pentru a fi discutate la viitoarele reuniuni de acest tip.
Sergiu IURCU,
șef al Departamentului protecție social-economică al CNSM