Un proiect de lege care vizează modificarea şi completarea unor acte legislative în partea ce ţine de realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru 2016 a fost aprobat, miercuri, de membrii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective. Aceste politici sunt promovate într-un regim cam alert, recunosc reprezentanţii Guvernului, care promit pentru anul viitor ca pe marginea lor să fie asigurat un exerciţiu mult mai activ de discuţii şi consultări.
„Este bine că, în sfârşit, s-au întrunit reprezentanţii celor trei parteneri de dialog social – ai Guvernului, sindicatelor şi ai patronatelor. Şi problema discutată este una arhiimportantă pentru viaţa şi activitatea oamenilor, agenţilor economici şi a statului”, a declarat Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Preşedintele CNSM a remarcat că autorii documentului au ţinut cont de o bună parte dintre propunerile sindicatelor, legate de impozitare, deductibilitate sau combaterea economiei informale.
În contextul unei iniţiative anunţate de reprezentanţii Ministerului Finanţelor de a reforma sistemul fiscal, Oleg Budza a opinat că este vorba despre un semnal pentru agenţii economici şi lucrători. În caz că aceştia îşi vor onora integral responsabilităţile faţă de stat şi nu vor activa în economia informală, vor fi stimulaţi, iar în caz contrar, ei vor fi pedepsiţi dur.
Oleg Budza şi-a exprimat speranţa că propunerile înaintate de reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor se vor regăsi şi în celelalte proiecte de politici bugetare ce vor fi examinate, curând, în cadrul aceleiaşi comisii.
Reprezentanţii Guvernului au anunţat, în cadrul şedinţei de miercuri a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, că propun, pentru acest an, introducerea unui nou impozit – pe avere. Acesta va fi achitat de persoanele fizice care dispun de bunuri imobiliare, cu excepţia terenurilor, cu o suprafaţă cumulativă de peste 120 de metri pătraţi şi cu o valoare estimată de structurile cadastrale teritoriale ce depăşeşte 1,5 mln. de lei.
Cota acestui impozit va fi de 0,8 la sută, a precizat Octavian Armașu, ministrul Finanţelor. Avizele de plată vor fi prezentate de oficiile fiscale teritoriale până pe 30 noiembrie, în corespundere cu situaţia existentă în prima zi a aceleiaşi luni. Impozitul pe avere urmează să fie achitat la bugetul de stat până pe 25 decembrie.
Ministrul a apreciat că introducerea acestui impozit are menirea de a
genera responsabilitate şi echitate fiscală, dar şi de a contracara sustragerea de la impozitarea averii. Totodată, reprezentanţii Guvernului speră că în acest fel îi vor stimula pe moldoveni să investească mai mult în afaceri, în dezvoltarea economică şi mai puţin în obiecte de lux.
„Noi, în politicile fiscale pentru acest an, nu introducem majorări de impozite. Astfel, nu va creşte taxa pe valoare adăugată şi nici povara fiscală pentru mediul de afaceri, în general. În acelaşi timp, încercăm să evităm şi crearea de probleme fiscale adăugătoare pentru clasa medie şi persoanele cu venituri mici”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Cu toate acestea, reprezentanţii Guvernului propun şi o majorare de 15 la sută a impozitului funciar. Octavian Armaşu a estimat că aceasta va duce la o creştere totală a plăţii impozitului în cauză de 30-40 de lei la hectar, care, în opinia sa, nu ar fi esenţială.
Această iniţiativă a fost argumentată prin faptul că impozitul funciar nu a fost majorat din 1999, iar în cei 16 ani inflaţia cumulativă ar constitui mai mult de 50 la sută.
„Prin această majorare, vrem să dăm un suflu autorităţilor publice locale pentru a avea măcar mici rezerve ce vor servi la rezolvarea unor problemele cotidiene din cadrul primăriilor şi vor asigura un trai decent oamenilor din comunitate”, a menţionat Octavian Armaşu.
La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a declarat că sindicatele optează pentru menţinerea la nivelul actual a cotelor impozitului pe venit achitat de persoanele fizice. Pentru anul viitor, reprezentanţii lucrătorilor vor propune introducerea unei noi cote de impozitare, ce va viza persoanele cu salarii foarte mari.
Cât priveşte propunerea înaintată de reprezentanţii Guvernului privind instituirea impozitului pe avere, Sergiu Sainciuc a afirmat că sindicatele consideră că acest lucru este bun. Or, trebuie ca cei care trăiesc în lux să plătească impozite pentru aceasta.
Mai multe chestiuni ce ţin de interesele şi drepturile lucrătorilor, ridicate de reprezentanţii sindicatelor în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, urmează a fi abordate în cadrul discuţiilor ulterioare pe marginea altor proiecte de legi axate pe politicile bugetar-fiscale.