22 iulie 2024
Chisinau
Social

În ce condiții poți primi pensie în RM dacă ai lucrat peste hotare

Loading
Social În ce condiții poți primi pensie în RM dacă ai lucrat peste hotare
lucratori-in-constructii

Foto: libertatea.ro

 

Moldovenii care muncesc peste hotare riscă să nu aibă pensie la bătrânețe. Se poate întâmpla în cazul în care Republica Moldova nu are în­cheiat un acord internațional privind securitatea socială cu țara respecti­vă. În această situație se află, în pre­zent, Alexandru Madan, care a lucrat în Rusia timp de 10 ani în calitate de șofer de troleibuz. Chiar dacă Ale­xandru a fost angajat legal, a achitat toate contribuțiile sociale, la calcu­larea pensiei în Republica Moldova, acești 10 ani au fost considerați fără loc de muncă. Țara noastră nu are încheiat un acord internațional pri­vind securitatea socială cu Rusia.

 

Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, îi îndeamnă pe toți conaționalii noștri să se informeze bine dacă țara în care dorește să plece la muncă are acord bilateral în­cheiat cu țara noastră. „Fiindcă vine vre­mea de pensionare și omul riscă să pri­mească o pensie foarte mică fiindcă, chiar dacă a muncit legal într-o anumită țară și a efectuat plățile sociale acolo, în fondul social de la el acasă nu a ajuns nimic, în lipsa unui acord.

12 țări europene „sigure” pentru moldoveni în privința unei pensii corecte Republica Moldova a semnat până în prezent 12 acorduri bilaterale cu țări eu­ropene în domeniul securităţii sociale. Este vorba de România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Po­lonia, Ungaria, Belgia şi Lituania, Acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. De asemenea, la etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Turcia, Israel, Italia și Federația Rusă. Președintele CNSM este sceptic totuși în ceea ce privește încheierea unui astfel de acord cu Rusia. „Cu Rusia noi vrem să încheiem acord, dar ei nu doresc, din motive politice. Eu am mari îndoieli că Rusia va fi de acord să 

recunoască dreptu­rile salariaților moldoveni care muncesc la ei. Din păcate, numărul acestora este des­tul de mare”.

„Scopul acestor acorduri este asigura­rea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Re­publica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau al am­belor state contractante”, a declarat Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției So­ciale și Familiei. Conform documentului, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totoda­tă, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau al survenirii unei boli profesionale, fie asigu­rarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

 

Cu ceva noroc, puteți ieși la pensie de două ori

 

Dacă ați lucrat legal în țările enume­rate mai sus, trebuie să cunoașteți faptul că aveți dreptul să beneficiați de pensie atât din Moldova (pentru perioada lucrată acasă), cât și din țările respective (pentru perioada de cotizare realizată acolo). Po­trivit informațiilor oferite de CNAS, când persoana atinge vârsta de pensionare pentru Moldova, trebuie să se adreseze la Casa Națională pentru Asigurări Sociale și la subdiviziunile sale. Iar când atinge vârsta de pensionare pentru statul în care se află, din cele 12 prezentate mai sus, să se adre­seze la instituțiile publice responsabile de stabilirea pensiilor din țara respectivă. De exemplu, în Portugalia, vârsta de pensio­nare este de 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei. Respectiv, cetățenii în ambele state la timpul cuvenit vor benefi­cia de o pensie cumulată.

 

Ce documente trebuie să prezinți?

 

• Cerere

• Actul de identitate

• Codul personal de asigurare so­cială (CPAS), pe care îl poți afla di­rect pe site-ul cnas.md, introducând IDNP-ul din buletin

• Carnetul de muncă și/sau con­tractul individual de muncă

• Certificatul salarial

 

După caz:

• Diploma de studii

• Livretul militar

• Acte de stare civilă

• Alte acte prevăzute de legislație.

 

Pensia stabilită va fi exportată în țara de domiciliu prin transfer bancar. Pentru mai multe detalii, la CNAS a fost instituită o li­nie fierbinte, unde puteți afla răspuns cali­ficat la orice întrebare care vă frământă.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand