
Foto: vocea.md
Sindicatelor le revine un rol foarte important în procesul de implementare a Acordului de Asociere a ţării noastre cu Uniunea Europeană, în special, în ceea ce priveşte participarea nemijlocită la armonizarea legislaţiei naţionale cu rigorile comunitare.
Nicolae Suruceanu, secretar confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a specificat, în contextul unui seminar organizat, recent, la Institutul Muncii din capitală, că un volum mare de lucru urmează a fi efectuat prin intermediul conlucrării intense dintre partenerii sociali.
„La această etapă, ne-am propus să informăm pe liderii şi membrii de sindicat, pentru a avea o imagine mai clară despre politicile europene şi rolul sindicatelor în aducerea practicilor naţionale în corespundere cu cele comunitare. În urma studierii documentului respectiv, se desprinde clar ideea că adoptarea standardelor europene va afecta drepturile salariaţilor moldoveni şi ale sindicatelor”, a apreciat secretarul confederal al CNSM.
![]() |
Adoptarea standardelor europene va afecta drepturile salariaţilor moldoveni |
Nicolae Suruceanu a adăugat că reprezentanţii sindicatelor au fost abilitaţi cu sarcini concrete ce fac parte din planul de acţiuni pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea comunitară.
În aceste condiţii, liderii sindicali au decis să elaboreze o strategie proprie în legătură cu ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat pe piaţa forţei de muncă, cu modul în care vor fi reglementate raporturile dintre angajatori şi salariaţi. Totodată, este necesar să fie întocmit şi un plan de acţiuni ce va contribui la exprimarea de către sindicate a unei poziţii clare în calitate de exponenţi ai societăţii civile şi de reprezentanţi ai salariaţilor, ale căror interese le vor apăra în procesul de implementare a Acordului de Asociere.
La rândul său, Liliana Posţan, şefă a Departamentului Cercetări al Institu-tului Muncii, a precizat pentru „Vocea poporului” că, în 2014, a fost efectuată o cercetare privind provocările care însoţesc asocierea ţării noastre cu Uniunea Europeană şi capacitatea sindicatelor de a le face faţă.
Identificarea provocărilor
Mai mulţi membri de rând, dar şi experţi sindicali, au fost întrebaţi despre provocările care ar putea să existe, în opinia lor. Prima dintre acestea a fost identificată – incapacitatea sindicatelor de a participa la negocierea documentului respectiv.
„Deşi am ratat acest lucru, acum suntem la etapa când trebuie să participăm la implementarea acordului şi să avem o poziţie clară faţă de prevederile ce au impact asupra salariaţilor şi a reprezentanţilor acestora – sindicatele”, a subliniat Liliana Posţan.
Cea mai esenţială provocare ar fi adaptarea capacităţilor ce decurg din aceste procese, inclusiv informarea salariaţilor despre schimbările generate de acest acord, pentru a putea realiza foaia de parcurs ce se conţine în acest document.
Sindicatele participă la acest proces ca parte a societăţii civile şi a mecanismului partenerial de dialog social şi se regăsesc atât în Acordul de Asociere, cât şi în agenda şi în planul de implementare. Cel puţin aceste trei documente fac deja şi pentru sindicate o foaie de parcurs, a constatat Liliana Posţan.
Sindicatele vor participa la implementarea acordului după modelul de aplicare a directivelor europene şi se vor implica, pe parcursul următorilor trei–patru ani, în transpunerea în practică a unui şir de astfel de instrumente juridice, în special, legate de securitatea şi sănătatea în muncă.
„Este important ca sindicatele, care îşi asumă acest demers european să dispună de o strategie integrată în mai multe componente şi să acţioneze. În caz că nu sunt suficiente capacităţi de elaborare a strategiilor necesare, se poate merge pe Acordul de Asociere, agenda şi planul de implementare, astfel încât să fie întocmite planuri proprii”, a mai opinat şefa Departamentului Cercetări al Institutului Muncii.
![]() |
Un şir de directive europene vor fi puse în aplicare în următorii trei-patru ani |
De menţionat că seminarul în cauză a avut drept scop familiarizarea grupurilor ţintă cu valorile europene şi formarea unei viziuni asupra parcursului european al ţării noastre. Totodată, au fost identificate şi analizate obiectivele sindicatelor din ţara noastră în contextul implementării Acordului de Asociere prin directivele Uniunii Europene. Participanţii au fost informaţi despre provocările care însoţesc racordarea activităţii sindicatelor din ţara noastră la rigorile Uniunii Europene.
La lucrările seminarului cu genericul „Provocări ce însoțesc racordarea acti-vității sindicatelor din Moldova la rigorile Uniunii Europene: capacitatea de a face față noilor evoluții”, au participat reprezentanţi ai conducerii CNSM, ai centrelor sindicale național–ramurale și ai Inspectoratului Muncii al Sindicatelor.
Un ciclu întreg de seminare cu aceeaşi temă, dar pentru diferiţi participanţi a fost inclus în Planul de activitate în domeniul formării sindicale şi cercetării al CNSM pentru 2015.