31 March 2025
Chisinau
Dialoguri

Igor ZUBCU: „Sindicatele continuă să lupte pentru o lume a muncii mai echitabilă, pentru respect, demnitate în muncă și oportunități egale”

Loading
Dialoguri Igor ZUBCU: „Sindicatele continuă să lupte pentru o lume a muncii mai echitabilă, pentru respect, demnitate în muncă și oportunități egale”
Igor ZUBCU: „Sindicatele continuă să lupte pentru o lume a muncii mai echitabilă, pentru respect, demnitate în muncă și oportunități egale”
Vocea poporului

– Care este rolul sindicatelor astăzi, în­tr-o lume divizată de războaie, de de­calajul enorm între țările sărace și cele bogate?

– În pofida provocărilor generate de răz­boaie, inegalități economice și globalizare, sindicatele joacă un rol crucial în promo­varea și apărarea drepturilor și intereselor lucrătorilor, în asigurarea muncii decente și a echității sociale, precum și a unui dialog social eficient.

Suntem cei care reacționează primii la schimbările din societate pentru a promova  și apăra drepturile și interesele oamenilor muncii.

Sindicatele continuă să lupte pentru o lume a muncii mai echitabilă, în care toți lu­crătorii să se bucure de respect, demnitate în muncă și oportunități egale la locurile de muncă.

– Obiectivul expres declarat al Forumu­lui Sindical Național „Sinergie Socia­lă” este coalizarea mișcării sindicale. Ce așteptări aveți de la Forum?

– Forumul Sindical Național „Sinergie So­cială” este primul eveniment de acest gen și de această amploare din țara noastră, care are drept scop consolidarea mișcării sindi­cale din Republica Moldova și dezvoltarea parteneriatelor durabile.

Referindu-mă la așteptări, țin să menționez că, în opinia noastră, acest Forum:

  • reprezintă o bună platformă de dezba­teri, schimb de experiență și generare a unor soluții inovatoare pentru provocările pieței muncii, precum și pentru problemele cu care se confruntă mișcarea sindicală;
  • va contribui la consolidarea încrederii între factorii implicați;
  • va crea premisele pentru elaborarea unor acțiuni comune, care să sprijine dezvol­tarea durabilă;
  • va servi drept bază pentru noi partene­riate strategice.
  • Ce ne puteți spune despre relațiile actuale ale CNSM cu ITUC, cu ETUC, cu alte organizații sindicale din lume?
  • Începând cu 2022, când am fost ales în calitate de președinte al CNSM, ne-am extins semnificativ cooperarea pe plan internațional.

Una dintre realizările de referință ale mandatului meu a fost aderarea noastră cu succes la Confederația Europeană a Sindica­telor (ETUC).

Vreau să spun că CNSM menține o colabo­rare strânsă cu Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) și cu Confederația Euro­peană a Sindicatelor (ETUC), fiind parte activă în aceste structuri sindicale internaționale. La cea de-a 5-a Adunare Generală a PERC, care a avut loc la 5 decembrie 2023, președintele CNSM a fost ales în calitate de președinte al Consiliului Regional Pan-European al Confe-derației Internaționale a Sindicatelor (PERC). Calitatea de membru în aceste structuri este esențială pentru reprezentarea intereselor lucrătorilor din R. Moldova la nivel global și european. Totodată, calitatea de mem­bru al acestor structuri ne ajută la alinierea politicilor noastre sindicale la standardele internaționale în domeniul muncii, protecției social-economice și dialogului social.

În plus, colaborarea noastră se extinde și cu mișcările sindicale din România, Aus­tria, Elveția, Italia și din alte țări europene. Aceste parteneriate sunt neprețuite în ceea ce privește schimbul de bune practici și stra­tegii de organizare sindicală, de promovare și apărare a drepturilor și intereselor lucrăto­rilor, de negocieri colective etc.

Cooperarea internațională este vita­lă pentru mișcarea sindicală din Republica Moldova, deoarece ne oferă acces la ex­pertiză și bune practici din țările cu sisteme sindicale puternice, susținere în promovarea și apărarea drepturilor și intereselor lucrăto­rilor moldoveni la nivel european și global, permite influențarea politicilor publice prin contribuții comune la directivele europene și la alte acte internaționale, ajută la realizarea de proiecte comune în domeniile muncii de­cente, protecției sociale etc.

Prin cooperarea internațională, CNSM își consolidează poziția și capacitatea de a pro­mova și apăra drepturile și interesele lucrăto­rilor din Republica Moldova într-un context economic și social în continuă schimbare.

– Cum credeți, care ar fi liantul, cata­lizatorul mișcării sindicale din Repu­blica Moldova într-o societate mereu în schimbare?

– Succesul mișcării sindicale în aceste tim­puri marcate de transformări rapide pe piața muncii, de provocări economice și sociale fără precedent, depinde de capacitatea sa de adaptare la schimbări și de identificare a unor metode inovatoare de organizare și de reprezentare a intereselor lucrătorilor. Sindi­catul trebuie să fie adaptabil la dinamismul lumii moderne, inovator și, receptiv, la nevo­ile în continuă schimbare ale lucrătorilor.

De asemenea, într-o lume în continuă schimbare, crucială pentru viitorul mișcării sindicale, va fi și capacitatea sindicatelor de a menține și dezvolta solidaritatea, inclusiv cea internațională.

– Cum se postează sindicatele în ra­port cu puterea – pe de o parte, acestea sunt apolitice, iar pe de altă parte, pot rezolva problemele economice, socia­le ale angajaților doar prin dialog cu reprezentanții guvernării?

– Sindicatele au fost și vor rămâne o forță care promovează și apără drepturile și inte­resele salariaților.

CNSM evoluează în calitate de partener social la nivel național, fiind parte a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri co­lective (CNCNC). Din decembrie 2021, după o lungă perioadă pandemică, am reușit să reluăm activitatea CNCNC și să asigurăm convocarea cu regularitate a acesteia. La insistența sindicatelor, pe agenda CNCNC se află cele mai importante subiecte pen­tru salariați: majorarea salariului minim, situația în domeniul securității și sănătății în muncă, modificarea legislației în dome-niul muncii și salarizării, combaterea eco-nomiei informale, respectarea convenții-lor colective și a contractelor colective de muncă.

De asemenea, suntem reprezentați:

  • în Consiliile de administrație ale CNAS și CNAM, având posibilitatea să monitori-zăm procesul de utilizare a contribuțiilor de asigurări sociale și a primelor medicale achitate din salariu;
  • în Consiliul tripartit al ANOFM, care asi­gură realizarea dialogului social în procesul de elaborare și implementare a politicii de ocupare a forței de muncă și asigurării de șomaj la nivel național.

Discutăm și negociem permanent cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și cu Ministerul Finanțelor pentru majorarea garanțiilor acordate salariaților.

CNSM este implicată și în activitatea gru­purilor de lucru pe domenii, responsabile pentru criteriile și condițiile de aderare la UE.

– Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă sindicatele din Re­publica Moldova în prezent, atât la ni­vel legislativ, cât și în ceea ce privește condițiile economice și sociale?

Lucrătorii și mișcarea sindicală continuă să se confrunte cu un șir de probleme, prin­tre care putem remarca următoarele:

  • nivelul salariilor este cel mai jos în re­giune și nu asigură lucrătorilor și familiilor acestora un trai decent;
  • creșterea prețurilor și a tarifelor erodea­ză puterea de cumpărare și sărăcește și mai mult populația;
  • liberalizarea excesivă a raporturilor de muncă și dereglementarea afectează drep­turile și interesele salariaților;
  • condițiile de muncă continuă să afecte­ze sănătatea și viața lucrătorilor;
  • ignorarea frecventă a standardelor și principiilor parteneriatului social și a vocii sindicatelor de cei care pot schimba în bine situația lucrătorilor.

Aceste provocări rămân actuale pentru sindicate. Astfel, sindicatele vor milita în continuare pentru promovarea și protejarea drepturilor și intereselor salariaților, asigu­rarea unui trai decent cetățenilor, crearea locurilor de muncă bine plătite și conforme cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă.

– Cum vedeți evoluția sindicalismului în contextul globalizării și al noilor tendințe economice, cum ar fi digita­lizarea și automatizarea locurilor de muncă?

– Vorbind despre evoluția sindicalismului în contextul globalizării și al noilor tendințe economice, țin să menționez că aceasta re­prezintă un subiect complex care implică adaptarea sindicatului la schimbările econo­mice și tehnologice rapide.

Globalizarea duce la creșterea mobilității capitalului și a forței de muncă la nivel global și va cere sindicatelor să dezvolte și să in­tensifice colaborarea internațională pentru a proteja drepturile și interesele lucrătorilor.

Digitalizarea și automatizarea locurilor de muncă pot duce la schimbarea semnificativă a naturii muncii, iar în unele cazuri – la pier­derea locurilor de muncă. Astfel, sindicatele urmează să vegheze și să asigure că digita­lizarea și automatizarea locurilor de muncă nu se fac în detrimentul lucrătorilor, nu duc la creșterea inegalităților salariale și la discri­minare, la concedieri în masă a lucrătorilor și că drepturile și interesele lucrătorilor sunt respectate în noile condiții de muncă, inclu­siv dreptul la libera asociere în sindicate și la negociere colectivă. În acest sens, pentru a face față provocărilor aduse de digitalizare și automatizare a locurilor de muncă, sindica­tele urmează:

  • să coopereze intens cu angajatorii, cu autoritățile publice și cu instituțiile de învățământ pentru a dezvolta și implementa programe de formare și recalificare profesio­nală, pentru a ajuta lucrătorii să se adapteze la noile cerințe de pe piața muncii;
  • să militeze pentru accesul egal la for­mare și recalificare profesională, astfel încât toți lucrătorii să poată beneficia de noile oportunități create de digitalizare;
  • – să găsească noi modalități de organiza­re și reprezentare a lucrătorilor care nu au un loc de muncă „tradițional” – lucrătorii de pe platforme, să lupte pentru ca condițiile de muncă și salariile acestora să fie echitabile și decente;
  • să participe activ la procesul legislativ pentru a asigura că noile legi protejează drepturile și interesele lucrătorilor în fața no­ilor provocări economice și tehnologice;
  • să folosească aplicații mobile, site-uri web, rețele sociale etc. pentru organizarea și mobilizarea lucrătorilor, pentru campanii de informare, educare și advocacy.

Deci, pentru a rămâne relevante în con­textul globalizării și al noilor tendințe eco­nomice, sindicatele urmează să evolueze foarte rapid și să-și diversifice modalitățile și strategiile de activitate, să fie mai flexibile și mai inovative pentru a răspunde provocări­lor unui peisaj economic în continuă schim­bare.

– În încheiere: aveți un mesaj speci­al pentru membrii sindicali de rând și pentru liderii din teritoriu?

– Stimați membri de sindicat, astăzi, când mișcarea sindicală se confruntă cu multiple provocări, când deseori sunt ignorate stan­dardele, principiile parteneriatului social și vocea sindicatelor, mai mult ca oricând, este nevoie de unitate și solidaritate. Numai prin unitate și solidaritate putem să ne facem vo­cea auzită.

Liderilor sindicali din teritoriu vreau să le spun: munca dvs. este esențială și con­tribuie semnificativ la consolidarea mișcării sindicale, la sporirea influenței sindicatelor, la sensibilizarea opiniei publice la nivel lo­cal despre activitatea sindicatelor și despre problemele din domeniul muncii, la promo­varea și apărarea drepturilor și a intereselor omului muncii și influențează în mod direct condițiile de muncă la nivel local. Vreau să vă îndemn să fiți și în continuare activi, să fiți promotori ai valorilor sindicaliste, să promovați și să apărați drepturile și intere­sele omului muncii. Contăm și pe viitor pe sprijinul și implicarea dvs.

Stimați colegi sindicaliști, doar împreună, doar uniți și solidari vom reuși să consolidăm și să modernizăm mișcarea sindicală din Re­publica Moldova, să asigurăm libertatea sindicală și respectarea drepturilor și intere­selor salariaților, să contribuim la asigurarea bunăstării oamenilor muncii.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
link slot gacor
Slot
slot thailand