5 December 2024
Chisinau
Social

Igor ZUBCU: „Nu vrem ca sindicatele să fie doar active, ci și participative”

Loading
Social Igor ZUBCU: „Nu vrem ca sindicatele să fie doar active, ci și participative”
Igor ZUBCU: „Nu vrem ca sindicatele să fie doar active, ci și participative”
Vocea poporului

Importanța securității și a sănătății la locul de muncă, reexaminarea cuantumului minim garantat al salariu­lui în sectorul real, începând cu 1 februarie curent, modificările de îmbunătățire a Legii privind exerci­tarea unor activități necalificate cu caracter ocazio­nal desfășurate de zilieri (Legea zilierilor), dar și ra­tificarea de către Republica Moldova a Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă au fost câteva dintre temele trecute în revistă și puse în agenda de lucru și colaborare dintre Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova („Friedrich Ebert Stiftung” – FES Moldova).

În una din zilele trecute, președintele CNSM, Igor Zubcu, îm­preună cu Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, au avut o în­trevedere de lucru cu Ana Mihailov, coordonatoare de programe la FES Moldova. În cadrul discuțiilor, părțile au remarcat caracterul prietenos și constructiv dintre sindicate și FES Moldova în imple­mentarea mai multor proiecte ce vizează teme și probleme sociale de interes comun.

„Sindicatele sunt un partener tradițional al fundației și mă bucur de relația pe care am construit-o de-a lungul anilor. Nu vrem ca sindicatele să fie doar active, ci și participative. Vrem să contribuim la producerea unor schimbări”, a menționat Igor Zubcu.

 

Sănătatea și securitatea la locul de muncă

Subiectele asupra cărora au convenit părțile să acorde multă atenție în continuare vizează sănătatea și securitatea la locul de muncă, dar și ratificarea de către țara noastră a Convenției OIM privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă.

„Nu este o convenție care implică intervenții pecuniare din par­tea partenerilor sociali. Este o convenție care ține de respectarea drepturilor fundamentale ale omului și aceste lucruri nu trebuie să fie supuse negocierilor”, a relevat Igor Zubcu.

În discursul său, Ana Mihailov, coordonatoare de programe la FES Moldova, a trecut în revistă o parte dintre activitățile fundației, menționând totodată și importanța modificării Legii zilierilor, care le-ar oferi acestora o mai bună protecție.

„Există o inițiativă în acest sens în Parlament și mă bucur că s-au făcut pași concreți. Sperăm ca prin modificările în cauză să rezolvăm măcar parțial problemele acestor categorii de muncitori”, a spus Ana Mihailov.

„Este un subiect destul de important, pentru că sindicatele au avut de fiecare data o poziție concretă pe marginea acestuia. Acum ne bucură faptul că Parlamentul a ajuns la concluzia că legea trebuie să fie modificată și să fie luată în considerație interesele salariatului. El este zilier, dar și un fel de salariat și are nevoie de garanții sociale”, a adăugat Sergiu Sainciuc.

În cadrul discuției, părțile au identificat și alte proiecte socia­le, campanii, evenimente, pentru care să-și unească eforturile și să contribuie în comun la soluționarea unor probleme de interes major.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand