Forța de muncă, în anul trecut, a atins aproape un milion de oameni. Dar nu toți muncesc, invocând diferite motive. Unii nu găsesc un loc de muncă, alții nu se angajează din cauza salariilor mici. Despre salarii și problema acestora din Republica Moldova, cât ar trebui să fie acesta ca să asigure un trai decent, s-a discutat pe 1 mai, de Ziua internațională a muncii, la emisiunea „Moldova Gândește LIVE”, de la TV8, unde au fost invitați Igor Zubcu, președintele CNSM, și Iurie Cicibaba, ex-viceministru al Finanțelor.
„Salariul este o componentă a pieței muncii. Constituția vorbește că un angajat trebuie să aibă un salariu care i-ar permite lui și familiei sale un trai decent. Or, acest lucru trebuie să-l constatăm că nu este realizat în prezent, dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să întreprindem acțiuni concrete pentru depășirea acestei situații. Anul trecut am reușit, pentru prima dată în istoria țării, să unificăm salariul minim. A crescut comparativ cu 2023 de la patru la cinci mii de lei. Noi, sindicatele, ne-am propus ca acesta să fie de 50 la sută din salariul mediu pe țară. Asta ar însemna 6850 de lei. Dar nu ne oprim aici, pentru că negocierile în domeniul salarizării trebuie să le purtăm mereu. Ne dorim să avem și un grafic eșalonat al creșterilor de salariu”, a menționat Igor Zubcu.
„Scopul nostru este să negociem salariul minim”
Întrebat de moderatoare cine ar trebui să ceară acea majorare de salariu, angajatul sau acesta să aștepte ca cineva să negocieze pentru el, președintele CNSM a menționat că în această situația vorbim de negocierile individuale, ceea ce ține de contractele individuale de muncă, dar avem și negocieri colective, unde intervin sindicatele, ca reprezentant al salariaților, patronatele – al angajatorilor, și Guvernul.
„Scopul nostru la nivel de confederație este să negociem salariul minim pe țară, ca el să fie unul mai mare. În funcție de acest salariu, deja fiecare ramură poate să negocieze suplimentar, dar să nu fie mai mic. De exemplu, dacă pentru moment în țară acest salariu este de cinci mii de lei, în ramura construcțiilor este de 6500 de lei, salariu stabilit în urma negocierilor colective la nivel de ramură”, a spus Igor Zubcu.
Vorbind despre salariile profesorilor, președintele CNSM a menționat că acesta este cu 20 la sută mai mic decât cel mediu pe țară, or acest lucru chiar nu este echitabil.
„Am depus eforturi pentru a-l majora. Am reușit doar o creștere cu 15%, din cauza că profesorii constituie cea mai mare tagmă a bugetarilor. Și desigur că orice creștere a fondurilor în acest domeniu nu poate fi comparată cu creșterea fondurilor de salarizare a miniștrilor sau a altei categorii de salariați. Eu cred că ei ar trebuie să ridice peste 20 de mii de lei. Dar e opinia mea, pentru că bugetul este limitat. Am putea să insistăm pe creșteri salariale la infinit, dar ele trebuie să fie bazate și pe coeficienții de creștere economică, de productivitate a muncii, avem de muncit aici toți împreună. Și, să nu uităm că locomotiva creșterilor salariilor este sectorul real. Dacă acest sector va stagna, nu se va dezvolta, nu va avea din ce să se creeze și acest fond”, a adăugat Igor Zubcu.
Salariul angajatului, mai mare decât cel al angajatorului
S-a vorbit și despre salariul angajatorilor. Potrivit lui Iurie Cicibaba, un angajator bun ar trebuie să ofere specialiștilor pe care îi are în subordine salarii mai mari decât ridică el personal. Acesta spune că metoda este important de aplicat mai ales în domeniul privat și în situațiile în care angajatul aduce venituri consistente companiei în care lucrează. Și Igor Zubcu a remarcat faptul că în Republica Moldova șefii de instituții ridică cele mai mari lefuri.
„Și eu regret faptul că la noi încă există „cutuma” că conducătorul nu își permite ca un angajat al lui să aibă un salariu mai mare, dar eu cred că odată cu integrarea noastră în UE, acest lucru nu va dispărea, dar va evolua în timp”, a menționat Igor Zubcu.
În opinia președintelui CNSM, salariul pe care îl ridică un angajat trebuie să aibă un caracter motivațional, dar și să îi asigure traiul personal și al familiei sale.