Organizaţia primară sindicală de la instituţia medico-sanitară publică (IMSP) „Centrul medicilor de familie Rezina” numără 205 membri. Adică, include în mod exclusiv toţi angajaţii IMSP şi ai oficiilor medicilor de familie autonome din raionul Rezina. Cu un comitet sindical în care au fost cooptaţi reprezentanţii tuturor colectivelor de muncă, activitatea acestuia este îndreptată spre realizarea prevederilor contractului colectiv de muncă încheiat anul trecut, care este valabil până în 2017. În plus, a fost încheiat câte un contract colectiv de muncă şi la nivelul fiecărei subdiviziuni IMSP.
Contractul colectiv de muncă include în mod obligatoriu drepturile membrilor de sindicat, şi obligaţiile angajatorului din perspectiva încheierii contractului individual de muncă cu fiecare salariat, îndeosebi în ce priveşte asigurarea condiţiilor decente de muncă. În context, ne-a relatat Ludmila Calin, preşedintele comitetului sindical de la Centrul medicilor de familie Rezina, administraţia îşi onorează cu brio obligaţiunile. Astfel, după ce multă vreme instituţia în cauză a funcţionat într-o clădire dărăpănată, în sfârşit, s-a făcut o reparaţie capitală, după care condiţiile de muncă şi de odihnă ale angajaţilor s-au îmbunătăţit în mod radical. Dacă, mai înainte, medicul şi asistenta medicală lucrau în aceeaşi încăpere, acum fiecare îşi are biroul său. S-a investit în achiziţionarea unor noi utilaje şi aparate medicale, ceea ce permite lucrătorilor medicali să-şi îmbunătăţească calitatea asistenţei medicale.
De altminteri, ameliorarea condiţiilor de muncă a vizat nu doar activitatea salariaţilor din centrul raional, ci şi a angajaţilor din instituţiile medicale care funcţionează în satele raionului Rezina. Unele sedii au fost reconstruite în mod capital, altele sunt ridicate de la temelie.
Condiţii decente de muncă şi de odihnă, principalele obiective ale dialogului social |
Desigur, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă se datorează în mare măsură insistenţei manifestate şi de către comitetul sindical de la Centrul medicilor de familie Rezina. În această ordine de idei ar fi de evidenţiat că în cadrul instituţiei activează o comisie pentru dialog social între angajator şi comitetul sindical, care abordează cele mai stringente probleme cu care se confruntă salariaţii. Bunăoară, a devenit o regulă ca la finele fiecărui an să se convoace o şedinţă comună a comitetului sindical şi administraţia instituţiei, în cadrul căreia se adoptă un plan de acţiuni pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de odihnă ale salariaţilor. Chiar şi demararea lucrărilor de reparaţii capitale şi de edificare a unor sedii noi ale instituţiilor medicale din componenţa IMSP „Centrul medicilor de familie Rezina” a fost concepută anume în cadrul dialogului social dintre angajator şi comitetul sindical.
Urmare a dialogului social la nivel de instituţie, angajaţii pot beneficia de un concediu plătit de trei zile în cazul căsătoriei, decesului rudelor apropiate. De asemenea, contractul colectiv de muncă prevede acordarea unei sume de bani în mărime de două salarii lunare cu ocazia pensionării angajatului. Se acordă în mod regulat ajutoare materiale şi prime, în funcţie de indicatorii de performanţă înregistraţi de fiecare salariat, precum monitorizarea şi supravegherea pacienţilor ce suferă de hipertensiune, de diabet zaharat, de boli oncologice; copiilor în vârstă de până la un an, gravidelor etc. În pofida faptului că anul acesta s-au diminuat sumele de bani contractate cu CNAM, angajaţii îşi ridică salariile la timp, beneficiază de premii.
Proiecte de milioane de lei
Dar, bineînțeles, ameliorarea radicală a condiţiilor de muncă şi de odihnă ale salariaţilor se datorează Silviei Popov, care până a fi numită directoare a Centrului medicilor de familie Rezina, la finele anului 2013, a activat opt ani în calitate de preşedinte al comitetului sindical la această instituţie. După cum ne-a declarat chiar ea însăşi, la momentul preluării acestei funcţii, pe motiv că nu făcea faţă rigorilor legii, IMSP „Centrul medicilor de familie Rezina” nu avea acreditare pentru funcţionare, ca să nu mai vorbim de condiţii elementare de muncă.
Aşa că noul manager, Silvia Popov, era obligată nu doar să obţină adeverinţa de creditare, ci să și creeze condiţii decente de muncă şi de odihnă pentru salariaţi. Spre onoarea ei, chiar din primele luni de aflare în postul de director al instituţiei, a reuşit să câştige un proiect finanţat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), în valoare de 4 milioane de lei, din care a reuşit, la un etaj, să repare şi să amenajeze cabinetele pentru medici, iar la altul, pentru asistente medicale. În felul acesta, explică dumneaei, a fost asigurată respectarea unui principiu de bază în domeniul medicinei: confidenţialitatea examinării pacienţilor. Tot în cadrul acestui proiect au fost reparate cabinetele de proceduri. S-a adus mobilă nouă, s-au procurat utilaje medicale. Altfel spus, sediul IMSP „Centrul medicilor de familie Rezina” a fost renovat în mod capital.
Asistenţă medicală la nivelul standardelor europene
Însă Silvia Popov nu s-a mulţumit doar cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale medicilor din oraşul Rezina. Anul trecut, a mai făcut un efort şi a obţinut finanţarea de către CNAM încă a două proiecte. Astfel, a fost pornită construcţia sediilor pentru oficiile medicilor de familie din satele Sârcova şi Ţahnăuţi. La fel, din aceste proiecte au fost reparate capital două oficii ale medicilor de familie din satele Ţareuca şi Păpăuţi. După finalizarea acestor proiecte, Silvia Popov speră ca toate instituţiile medicale din raion să presteze servicii la nivelul standardelor europene. Mai ales că se face tot posibilul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale angajaţilor. De exemplu, pentru prima dată în istoria acestei instituţii, a fost amenajată o sală pentru personal, unde salariaţii pot să ia masa.
Toate birourile sunt dotate cu calculatoare. Chiar şi medicii, asistentele de la instituţiile medicale din satele raionului Rezina dispun de laptopuri. În viziunea Silviei Popov, aceasta va permite aplicarea sistemului informaţional unic, pentru a include numele tuturor pacienţelor în baza de date şi a uşura munca medicilor. Pentru prima dată, graţie faptului că toate instituţiile medicale din raion au fost dotate cu aparate ECG, cu glucometre, locuitorii din cele mai îndepărtate sate pot face consultaţii medicale profunde la locul de trai. Iar pentru a evita traumatizarea şi posibila contractare a unor boli infecţioase transmisibile, au fost procurate aparate pentru distrugerea acelor de la seringi.
Şcoala sindicală dezvoltă aptitudinile manageriale
La ce „magii” a recurs directoarea Centrului medicilor de familie Rezina de a reuşit să obţină doar în doi ani milioane de lei pentru lucrări de reparaţii capitale, pentru construcţia unor sedii noi în care vor fi amplasate instituţiile medicale din raionul Rezina? Cine a ajutat-o la elaborarea acestor proiecte sustenabile? Dumneaei nu are de ascuns nici un secret, deoarece ea însăşi le-a conceput. Pur şi simplu, ne-a destăinuit Silvia Popov, i-au fost de mare folos cunoştinţele şi aptitudinile pe care le-a obţinut la şcoala sindicală de-a lungul celor opt ani de lider sindical al IMSP „Centrul medicilor de familie Rezina”. În tot aceşti ani, dumneaei nu a ratat nici un seminar organizat de către CNSM sau de către sindicatul de ramură.
Silvia Popov a subliniat că studiile pe care le oferă şcoala sindicală din Moldova, inclusiv cu participarea specialiştilor de peste hotare, contribuie la formarea aptitudinilor manageriale. De aceea, zic eu, poate ar fi cazul să se facă o lege, o regulă ca, înainte de a fi recomandat sau numit într-o funcţie publică, orice conducător să facă şcoala sindicatelor din Moldova! Atunci, poate şi ţara ar fi guvernată mai curat, mai raţional!