3 December 2024
Chisinau
Social

Guvernul propune exmatricularea liceenilor agresivi

Loading
Social Guvernul propune exmatricularea liceenilor agresivi
Guvernul propune exmatricularea liceenilor agresivi
agora.net

Liceele vor avea dreptul să dea afa­ră elevii care manifestă violență în raport cu profesorii și colegii lor. Guvernul a aprobat modificări la Codul Educației, în care oferă con­ducerii școlilor instrumente în plus pentru combaterea bullying-ului.

Sancționarea va începe cu însemnări în agendă, observații, mustrări și va continua cu interdicția de a participa la ore pentru maximum 15 zile într-un an de studii. Dacă și după asta elevul recidivează, se va putea recurge la exmatriculare. Ce-i drept, doar pentru liceeni, întrucât în Republica Moldova studiile gimnaziale sunt obligatorii.

„Noi propunem să introducem în Co­dul Educației acele prevederi care astăzi țin de regulamentul intern al instituțiilor de învățământ cu privire la sancțiunile și re­compensele aplicabile elevilor. Din punctul nostru de vedere, este important ca mediul școlar să fie un mediu sigur pentru toa­tă lumea și acțiunile să aibă și consecință, iar pentru predictibilitatea acestora este bine ca ele să fie reglementate la nivel de lege și nu la nivel de ordin de ministru”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

 

Inițiativă binevenită

În cazul abaterilor disciplinare, un prim pas va fi discuția cu psihologul instituției. Profesorii spun că inițiativa este una bine­venită mai ales în contextul în care, în ulti­ma perioadă, elevii au devenit violenți și cu dascălii. În același timp, măsura i-ar respon­sabiliza și pe părinți. De aceeași părere sunt și reprezentanții sindicatelor, care, de altfel, au cerut în repetate rânduri autorităților o lege care să protejeze cadrele didactice.

„Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) demult a abordat această chesti­une și considerăm că la această etapă este o primă soluție, dar, desigur, este un prim pachet, care vine să protejeze pedagogul în fața unor atacuri violente. Credem că aco­lo totuși au fost mai multe propuneri care ar trebui să fie luate în calcul, dar ceea ce s-a făcut astăzi este mult așteptat de co­munitatea pedagogilor, pentru că procesele acestea de violență în școală contra copiilor și contra profesorilor constituie un feno­men care ia amploare. Noi nu pledăm pen­tru aplicarea pedepsei copiilor, înțelegem foarte bine. La dezbaterile parlamentare am vorbit despre aceasta, dar trebuia să fie și o lege care să protejeze pedagogii în cazul unor astfel de ieșiri necivilizate din partea unor elevi și părinți”, a menționat Ghenadie Donos, președintele FSEȘ.

„Profesorii au nevoie de o protecție elementară în fața fenomenelor negative. Totodată, poate că familia s-ar include și pe altă dimensiune în educarea copiilor. Desi­gur că nu putem pedepsi o întreagă comu­nitate școlară dacă în colectiv este cineva care, în mod deliberat, sistematic, încearcă să perturbe lecțiile, să-i deranjeze pe colegi, pe profesori”, ne spune Mihaela Slovinea­nu, director adjunct al Liceului „Spiru Haret” din Chișinău.

 

Soluția: investiții în cadrele didactice

De cealaltă parte, ONG-urile spun că sancțiunile ar intensifica și mai mult abu­zul față de elevi. Reprezentanții Centrului Național de prevenire a abuzului față de copii (CNPAC) ne-au spus că au expediat și un aviz Ministerului Educației, însă nu au primit nici un răspuns. În viziunea centrului, soluția ar fi investițiile în cadrele didactice, dar și în psihologii din școli.

„Cu siguranță este nevoie de soluții, dar se vede că acestea sunt prea costisi­toare pentru moment și atunci iarăși se dorește să se rezolve o problemă socială pe seama copiilor. Eu mă tem că această soluție ar putea duce la înmulțirea cazurilor de violență asupra copiilor din partea părinților sau de abuz de putere din partea cadrelor didactice”, susține Daniela Sâmboteanu, președinta CNPAC.

Potrivit Ministerului Educației, în anul 2023, au fost raportate peste o mie de cazuri de bullying. Modificarea Codului Educației a fost aprobată de Guvern, dar până să de-vină lege trebuie să treacă și de Parlament.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand