Reprezentanţii Guvernului susţin că au întreprins pașii necesari în direcţia creării unor condiții favorabile pentru dezvoltarea afacerilor şi eliminarea constrângerilor existente în acest domeniu. Premierul Iurie Leancă a declarat că o foaie de parcurs, elaborată de experţii din Executiv, va permite ca, de acum încolo, aceste probleme să fie identificate în mod sistemic și metodic.
În opinia prim-ministrului, pentru dezvoltarea afacerilor este necesar să fie eliminate presiunile din partea statului și să fie oferite instrumente de acces la resurse financiare cât mai ieftine, la tehnologii și la piață.
În acest sens, în curând va fi lansat Registrul de stat al controalelor, care va permite monitorizarea verificărilor efectuate de organele de resort, ceea ce va face acest proces mai eficient, mai organizat și mai transparent.
Şeful Cabinetului de Miniştri este de părere că efectele negative ale evenimentelor existente şi potenţiale din regiune asupra situației economice din țara noastră vor fi atenuate de avantajele oferite de Uniunea Europeană. Astfel, pe 27 iunie, Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE și pe cel de creare a Zonei de Liber Schimb.
În opinia premierului Iurie Leancă, Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb le oferă moldovenilor unele oportunităţi, dar acestea sunt însoţite şi de anumite provocări.
Astfel, sarcina autorităţilor statului este de a pregăti economia naţională şi, în special, întreprinzătorii mici și mijlocii, dar și producătorii agricoli pentru a fi capabili să facă față cerinţelor pieței europene.
Pentru realizarea acestui scop și asigurarea unui progres economic este necesar să se pună accent atât pe colaborarea cu partenerii economici din Occident, cât și cu cei din Est, care în mod tradițional au avut o cotă-parte substanțială în comerțul cu țara noastră, consideră premierul Iurie Leancă.