Un plan pentru 2015 de armonizare a legislaţiei moldoveneşti la cerinţele acqius-ului comunitar şi ale Acordului de Asociere a ţării noastre la Uniunea Europeană a fost aprobat, recent, de membrii Guvernului.
Documentul prevede ajustarea a 96 de acte naţionale, dintre care 62 sunt proiecte noi, iar 34 – propuneri de completare şi modificare. Planul cuprinde 13 domenii prioritare: societăţi comerciale, servicii financiare, fiscalitate, agricultură şi dezvoltare rurală, cooperarea în sectorul energetic.
Printre aceste domenii se mai numără: protecţia consumatorului, drepturile de proprietate intelectuală, concurenţa, protecţia mediului înconjurător, sănătatea publică, societate informaţională. Şirul este continuat de: comerţ şi aspectele legate de comerţ, ocuparea forţei de muncă, politica socială şi asigurarea oportunităţilor egale, transporturi, statistică, securitate şi justiţie.
Procesul de realizare a ansamblului de măsuri convenite între ţara noastră şi Uniunea Europeană şi incluse în planul sus-menţionat pentru acest an va fi coordonat de Centrul de Armonizare a Legislaţiei din subordinea Ministerului Justiţiei.
Potrivit Biroului de comunicare al Guvernului, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a declarat, zilele trecute, că UE va continua să sprijine reformele, orientate spre modernizarea şi avansarea ţării noastre în parcursul său european. Astfel, accentul principal urmează să fie pus pe reforma justiţiei, combaterea corupţiei, consolidarea sectorului financiar-bancar, reformarea administraţiei publice, dezvoltarea economică şi atragerea investiţiilor.
Şi managerul pe ţară al Băncii Mondiale, Alex Kremer, a dat asigurări că Banca Mondială va sprijini în continuare Republica Moldova.
„La etapa actuală, mesajul comunităţii partenerilor de dezvoltare pentru noul Guvern de la Chişinău ar fi unul de încurajare spre acţiuni hotărâte, axate pe reforme şi rezultate. În acest sens, Banca Mondială este dispusă să ofere recomandări clare pe termen mediu şi lung, pentru asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova”, a declarat managerul pe ţară al Băncii Mondiale.
Guvernul de la Chişinău şi Banca Mondială cooperează în baza unei strategii de parteneriat pentru 2014-2017, aprobată de Consiliul executiv al acestei instituţii, în septembrie 2013. Valoarea totală a finanţării prevăzute pentru proiectele incluse în această strategie se ridică la 450 mln. de dolari.