25 iunie 2024
Chisinau
Social

Gustul dulce al copilăriei, resimțit în fiecare an pe 1 septembrie

Loading
Social Gustul dulce al copilăriei, resimțit în fiecare an pe 1 septembrie
Gustul dulce al copilăriei, resimțit în fiecare an pe 1 septembrie
noi.md

Astăzi, copiii se adună la careu în curtea școlii pen­tru a deschide o nouă pagină din viața lor, care îi va apropia și mai mult de perioada râvnită de toți, chiar în subconștient, de a susține cu succes examenul maturității și de a porni în larg cu toate pân­zele sus…

Cu siguranță, fiecare dintre noi păstrează în memorie pri­ma zi de școală, primele ore cu prima învățătoare. De atunci, de acolo, au pornit toate în viață, acumularea de cunoștințe, de experiență, de acolo își trag seva evenimentele frumoase, dar și cele triste, reușitele și poticnelile, toate care împletesc împreună un des­tin.

 

Să redăm prestigiul de altădată Pedagogului, care seamănă lumină și plămădește viitorul societății

 

Se știe, cândva, satul (prin ex­tensie, s-ar putea spune societatea) se ținea pe trei piloni: Învățătorul, preotul și primarul. Evenimen­tele de ultimă oră, poziția, pașii întreprinși de autorități, cu con­cursul și la insistența sindicatelor, ne dau sentimentul și încrederea că lucrurile se schimbă în bine, Dascălul își recapătă prestigiul și importanța de altădată. Un lucru incontestabil: țările avansate, dez­voltate au un sistem educațional modern, puternic. Fiindcă toate: economia, știința, medicina, in­dustria pornesc de la modul de organizare a învățământului. Me­sajul transmis de ministrul nostru al Educației și Cercetării este fără echivoc: pedagogii vor fi susținuți, motivați financiar și în alt fel și nu oricine va fi admis la facultățile pedagogice, ci doar cei cu o me­die înaltă la absolvirea liceului. Deoarece nu e pe puterile oricui să lucreze la catedră și să educe tânăra generație.

Fiindcă grăuntele aruncat de Semănătorii de Lumină va da roa­de chiar azi, dar și mâine și mai târziu, în timp.

Astăzi, e mai actuală ca oricând ideea „prin noi înșine”! Da, putem să construim o societate normală, prosperă, dacă vom depune efor­turi cu toții și vom susține dome­niul educației, prezentul și viitorul nostru ca neam, ca și colectivita­te de oameni care năzuiește să fie alături de popoarele civilizate,în familia Uniunii Europene.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand