Interviu cu președintele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), Ghenadie Donos.
– Dle Donos, deși neoficial se vorbea de mult timp despre comasarea unor instituții de învățământ superior din Republica Moldova, vestea adusă de ministrul Educației și Cercetării într-o conferință de presă a stârnit panică în rândul angajaților universităților care urmează să fie închise…
– Înțelegem că procesul de modernizare a universităților și a instituțiilor de cercetare este iminent, dar important este ca în acest proces să se țină cont și de opinia instituțiilor, a angajaților din aceste instituții, să nu fie admise acțiuni care ar afecta interesele angajaților în ceea ce privește legalitatea optimizărilor de cadre, de personal, să se respecte și drepturile studenților. Sindicatele vor fi gata să asigure respectarea drepturilor și a intereselor instituțiilor.
– Care au fost primii pași întreprinși de dvs.?
– Imediat am luat legătura cu domnul ministru, am convenit să avem o întrevedere, inclusiv cu conducătorii instituțiilor care sunt afectate. Avem multe semne de întrebare. Noi, ca sindicat, desigur, vom evalua eventualele riscuri și suntem obligați să ne îndeplinim misiunea noastră statutară pentru a proteja membrii de sindicat, angajații. Trebuie să fie ascultate toate părțile, să se ia în calcul toate argumentele. O parte dintre colegi au venit deja cu demersuri, scrisori de dezacord. Principalii actanți care trebuie să fie auziți sunt rectorii, directorii, administrațiile acestor instituții și este foarte important ca între minister și aceste nuclee de conducere să existe un dialog deschis. De aceea noi, sindicatul, vom monitoriza, vom fi, ca de obicei, în serviciul membrilor de sindicat și ne vom strădui să le protejăm drepturile. Dacă acest lucru ar fi fost făcut printr-o consultare mai largă, printr-un dialog social, cred că momentele de neclarități, de incertitudini ar fi putut fi evitate.
– Procesul început deja pare a fi ireversibil. Care sunt drepturile salariaților care ar putea să fie disponibilizați?
– Prevederile esențiale ale legislației în vigoare, pentru garantarea drepturilor salariaților în cazul reorganizării/lichidării unității, sunt următoarele: obligativitatea informării și consultării; obligativitatea solicitării opiniei consultative, obligativitatea preavizării în cazul lichidării unității sau reducerii numărului de personal, obligativitatea achitării indemnizației de eliberare în legătură cu lichidarea sau reducerea numărului de personal, obligativitatea respectării garanțiilor în cazul reorganizării unității sau al schimbării proprietarului.