22 aprilie 2024
Chisinau
Economie

Gazele ruseşti s-ar putea ieftini cu aproape 30 la sută în următorii trei ani

Loading
Economie Gazele ruseşti s-ar putea ieftini cu aproape 30 la sută în următorii trei ani
Gazele ruseşti s-ar putea ieftini cu aproape 30 la sută în următorii trei ani

 

 

gaz-rusesc

Foto: biziday.ro

Ministerul Dezvoltării Economice (MDE) de la Moscova se aşteaptă ca preţul mediu al gazelor naturale ruseşti pentru export, mai ales pentru ţările înde­părtate, să se micşoreze în următorii trei ani cu 28%, de la 387 de dolari SUA până la 302 dolari pentru o mie de metri cubi, relatează RBC.ru. În caz că se adevereşte prognoza MDE, compania „Gazprom” se va lipsi de 4 miliarde de dolari SUA, spu­ne Aleksei Kokin, un expert din „Uralsib Kapital”. Iar în 2015-2017, pierderile ar putea să ajungă până la 12 miliarde de do­lari SUA.

 

Konstantin Cerepanov, reprezentant UBC, la fel, contează pe o micşorare a preţurilor medii la gazele livrate de „Ga­zprom” către pieţele europene. Însă, după calculele acestuia, tarifele la gazele naturale nu vor cădea mai jos decât cele anunţate de către MDE, ci până la 365 de dolari SUA pentru mia de metri cubi. Pen­tru anul viitor, respectivul analist prevede chiar o mică creştere, care va compensa într-o anumită măsură căderea cotaţiilor spot. După care, în următorii doi ani, în opinia analiştilor UBS, gazele, conform contractelor pe durată lungă, se vor ief­tini până la 350-360 de dolari SUA mia de metri cubi din cauza căderii preţurilor mondiale la petrol, iar piaţa se va stabiliza la acest nivel.

Nu demult, experţii agenţiei Fitch au declarat că, dintr-o perspectivă mai înde­părtată, cererea de gaze în UE va creşte anual cam cu 1,3% în următorii 15 ani. Se consideră că principalul furnizor de gaze pentru Europa va rămâne Rusia, pentru că, se estimează, alte surse nu sunt sufici­ente. Or, extragerea tradiţională a gazelor pe continent se micşorează, iar revoluţia gazelor de şist, după modelul SUA, este imposibilă, deoarece volumele de gaze do­bândite pe această cale doar vor compen­sa reducerea cantităţilor extrase în mod tradiţional. Astfel, anul trecut, cererea de gaze pe continent a constituit 530 de mili­arde de metri cubi, din care Rusia a livrat 145 de miliarde de metru cubi sau 27%.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand