4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Gata cu pomenile. Primeşti ajutor social? Hai la muncă în folosul comunităţii!

Loading
Без рубрики Gata cu pomenile. Primeşti ajutor social? Hai la muncă în folosul comunităţii!
Gata cu pomenile. Primeşti ajutor social? Hai la muncă în folosul comunităţii!
Foto: mamaplus.md

Foto: mamaplus.md

 

Beneficiarii de ajutor social, dar care sunt apţi de muncă, vor fi obligați să lucreze în folosul comunităţii. Ministerul Muncii, Protecţiei Soci­ale şi Familiei (MMPSF) a elaborat un proiect de Lege în acest sens, care este la ora actuală în proces de consultare. Acesta prevede impli­carea beneficiarilor de ajutor social în activități comunitare, în funcție de profilul acestora: studii, abilități profesionale etc.

 

„Prin aceste măsuri, ne dorim ca să pre­venim dependența de ajutorul social și să-i mobilizăm pe beneficiari să contribuie la dezvoltarea și bunăstarea comunității lor”, a spus ministrul Muncii, Stela Grigoraş.

Rolul de bază pentru planificarea, or­ganizarea și monitorizarea activităților de interes comunitar vor fi atribuite prima­rului, iar beneficiarii de ajutor social își vor exprima consimțământul de a presta activități de interes comunitar atunci când vor depune cererea de solicitare a ajuto­rului social.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Muncii, numărul de ore pe care benefici­arii vor trebui să le presteze va fi calculat în funcţie de valoarea ajutorului social pe care îl primesc. Ceea ce este de precizat e că timpul lucrat de către beneficiarul de ajutor social nu va trebui să depășească numărul de ore prevăzut de legislaţia muncii. Toate activităţile comunitare vor fi organizate în baza unui plan care va fi aprobat de consiliile locale.

„Este o iniţiativă discutabilă. La noi, în primul rând, trebuie să 

schimbăm menta­litatea omului. Ce folos dacă îl vom pune pe acest beneficiar de ajutor social să mă­ture undeva acolo, dacă după el va trebui alţi 20 să facă acelaşi lucru? Omul trebuie să fie responsabil de ceea ce face, dar noi nu am ajuns încă la o astfel de înţelegere. De asta am unele rezerve. Da, se vor găsi acolo câteva persoane care să-şi îndepli­nească conştiincios munca, dar în rest? Mai bine luăm vreun voluntar care ştiu că va îndeplini acea muncă cu plăcere şi vine cu satisfacţie. Sigur, nu e rea ideea, este ceva care se practică la nivel european, dar noi nu avem mecanismul şi cultura să o implementăm”, a spus, pentru ziarul ,,Vo­cea poporului”, primarul oraşului Ialoveni, Sergiu Armaşu.

 

Sindicatele: O iniţiativă bună, dar discutabilă

 

,,Mulţi dintre aceşti beneficiari s-au de­prins să nu mai muncească, aducând tot felul de motive şi ocolind legislaţia muncii, fiind mulţumiţi cu acel ajutor social. Poate că suma acelui ajutor social depăşeşte şi o pensie a unui bătrân care a muncit o viaţă întreagă. Aceste persoane s-au făcut şme­chere într-un fel şi chiar provoacă tensiuni în rândul colegilor, în sânul populaţiei lo­calităţii unde își au domiciliul. Acest lucru trebuie să fie foarte bine chibzuit şi, înainte de a le acorda acel ajutor social, într-adevăr, poate trebuie să-i  orientăm să-şi găsească un loc de lucru prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă, să facă nişte cursuri speci­ale de recalificare, pentru că de lucru este, numai trebuie să vrei să munceşti. Noi vrem să-i sprijinim pe oamenii săraci sau să le dăm ajutoare sociale la cei care au capa­cităţi, posibilităţi să muncească? Sigur, toţi sunt nemulţumiţi că salariul este mic, dar este totuși ceva, decât să aștepte pomeni de la cineva”, ne-a spus  Petru Chiriac, vi­cepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Potrivit datelor Ministerului Muncii, în 2016, de ajutor social au beneficiat circa 90 de mii de familii, iar alte peste 190 de mii au primit ajutor pentru sezonul rece al anului.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand