7 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Garanții suplimentare la concediere. Ancheta internă și aplicarea sancțiunilor

Loading
Cetăţeanul şi legea Garanții suplimentare la concediere. Ancheta internă și aplicarea sancțiunilor
Garanții suplimentare la concediere. Ancheta internă și aplicarea sancțiunilor
dominguezfrancoabogados.es
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Garanții suplimentare la concediere

 

Care sunt categoriile de salariați care beneficiază de garanții suplimentare în cazul concedierii lor pe motivul reducerii numărului sau a statelor de personal?

Ilie Filimon, Chișinău

 

Procedura de concediere în cazul reducerii numărului sau a sta­telor de personal este prevăzută de art. 88 din Codul muncii. Însă această procedură nu prevede toate aspectele juridice ale concedierii salariaților. De aceea, este necesar ca la concedierea salariaților pe motivul reducerii numărului sau a statelor de personal să fie luate în considerare și unele prevederi ale legislației, care pun la dispoziție anumite garanții pentru unele categorii de salariați în materia conce­dierilor.

De exemplu, art. 251 din Codul muncii interzice concedierea feme­ilor gravide, a femeilor care au copii în vârstă de până la patru ani și a persoanelor care folosesc concediile pentru îngrijirea copilului, cu excepția cazurilor de lichidare a unității sau încetarea activității anga­jatorului persoană fizică, ori pentru încălcarea disciplinei de muncă.

Potrivit art. 257 din Codul muncii concedierea salariaților în vârstă de până la 18 ani, cu excepția cazului de lichidare a unității, se permite numai cu acordul scris al agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, respectând condițiile generale de concediere.

Art. 86, alin. (2) din Codul muncii dispune că nu se admite concedi­erea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, de maternitate, în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de 3-4 ani, în perioada îndeplinirii obligațiilor de stat sau obștești, precum și în perioada detașării, cu excepția cazurilor de lichidare a unității.

 

Ancheta internă și aplicarea sancțiunilor

 

Care sunt condițiile organizării și desfășurării unei anchete de serviciu?

Nicolai Brăgaru, Strășeni

 

Organizarea și desfășurarea unei anchete de serviciu constituie un drept al angajatorului, pe care îl poate aplica în scopul constatării obiective a circumstanțelor în care a fost comisă o abatere discipli­nară. Art. 208 din Codul muncii dispune în acest sens că, în funcție de gravitatea faptei comise de salariat, angajatorul este în drept să organizeze o anchetă de serviciu, a cărei durată nu poate depăși o lună. Cercetarea abaterii disciplinare, în perioada anchetei de serviciu, este efectuată de persoana abilitată de angajator, prin acumularea de probe (informații, date, documente, înregistrări video/audio, mărturii, explicații, inclusiv din partea salariatului etc.) care ar servi drept temei pentru decizia angajatorului privind aplicarea sancțiunii pentru abate­rea disciplinară a salariatului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand