Odată cu semnarea unei noi convenţii la nivel de ramură, în decembrie 2017, 18 organizaţii sindicale primare din cele 20 existente în sfera gaze au semnat noi contracte colective de muncă la nivel de unitate. Un anunţ în acest sens a făcut Margareta Strestian, preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice, în cadrul Forumului tinerilor sindicalişti al federaţiei. Evenimentul a avut loc recent la Institutul Muncii din capitală.
Potrivit liderului sindical, aceste contracte colective de muncă la nivel de unitate prevăd facilităţi şi garanţii sociale, inclusiv pentru tinerii specialişti, mai bune decât cele prevăzute în Convenţia colectivă la nivel de ramură.
Totodată, Margareta Strestian a subliniat că noua Convenţie colectivă la nivel de branşă prevede pentru angajaţii din sfera gaze adaos la salariu, dacă acesta a lucrat în domeniu cel puţin trei ani, şi nu cinci ani, cum prevedea convenţia precedentă. „În cazul unei vechimi în muncă de cel puţin trei ani, angajatul beneficiză de adaos de 5 la sută din salariul de bază sau tarifar. La ieșirea în concediu anual de odihnă, toţi salariaţii beneficiază de ajutor material”.
Actuala convenţie mai prevede facilităţi pentru mamele care au copii. Astfel, în prima şi ultima zi de şcoală, ele au zile libere din partea angajatorului. Totodată, mamelor li se acordă concediu anual de odihnă în perioada de vară, astfel ca ele să îşi poată petrece vacanţa împreună cu întreaga familie. Mamelor care au copii de până la 14 ani, li se oferă zile suplimentare la concediul anual de odihnă (unele contracte prevăd trei zile, iar altele – patru zile suplimentare).
Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a menţionat că recent a fost aprobată Legea privind ocuparea forţei de muncă, care conţine şi prevederi privind angajarea tinerilor. Liderul sindical a menţionat că rata şomajului în rândurile tinerilor este de 2,5 ori mai mare decât în general pe ţară.
Elena Stoica, preşedinta Comisiei de Tineret din cadrul CNSM, a trecut în revistă activităţile comisiei din ultima perioadă. Ea a mai spus că recent comisia pe care o conduce a dat start campaniei „Donează o carte pentru un copil”, destinată copiilor defavorizaţi.
Proiecte realizate grație participării la Şcoala Sindicală
Mai mulţi lideri sindicali ai organizaţiilor de tineret de la întreprinderile din sfera gaze au prezentat proiecte pe care au reuşit să le implementeze la unitate, ca urmare a participării lor la Şcoala Sindicală din Moldova, ediţia a VI-a, anul 2018.
De exemplu, Tatiana Ilievici de la SRL „Chişinău-gaz” a prezentat proiectul „Condiţiile bune de muncă, definitorii pentru rezultate înalte ale angajaţilor membri de sindicat”. Valoarea proiectului se estimează la opt mii de lei, din care patru mii le-a alocat administraţia SRL „Chişinău-gaz”, iar celelalte patru mii de lei – comitetul sindical de la întreprindere.
„Am efectuat un chestionar, la care mulţi salariaţi au cerut amplasarea unor dispozitive pentru încălzirea hranei. „Chişinău-gaz” are opt subdiviziuni, fiecare dintre ele avea frigider, spații pentru luarea mesei, dar nu şi aparataje pentru a încălzi mâncarea. Ca urmare a realizării proiectului, la cele opt subdiviziuni au fost procurate şi instalate opt cuptoare cu microunde”.
În cadrul forumului, Ilona Josan, magistru în drept, i-a informat pe tinerii sindicalişti despre conceptul contractului individual de muncă şi despre modificările operate în acest document. Lectorul de la USM a vorbit şi despre prevederile legislaţiei muncii privind transferul în altă funcție şi deplasarea în interes de serviciu.
În a doua parte a forumului, tinerii sindicalişti din industria chimică şi gaze au participat la un training de dezvoltare personală cu tema „Carisma umană”. Cezara Abramihin, doctor în economie şi magistru în psihologie, a vorbit despre trăsăturile şi avantajele oamenilor carismatici şi despre ce trebuie să facă un tânăr ca să fie popular şi carismatic.