O iniţiativă privind crearea unei case sociale a constructorilor este promovată în ţara noastră de reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat, recent, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi se află în stadiu de definitivare. Documentul prevede crearea unui fond pentru protecţia socială a membrilor din contul unor contribuţii în mărime a câte unu la sută din partea angajatorilor şi salariaţilor şi de jumătate de procent din valoarea lucrărilor de construcţie. Mai multe ministere au dat însă aviz negativ proiectului, din cauza unei prevederi ce ţine de caracterul obligatoriu al aderării la Casa Socială a Constructorilor, în primii cinci ani de la publicarea legii.
Victor TALMACI, președintele Federației “Sindicons Iniţiativa se bazează pe experienţa mai multor state din comunitatea europeană, în care această practică este folosită pe larg şi contribuie la soluţionarea unui şir de probleme, a precizat pentru Vocea poporului preşedintele Federaţiei „Sindicons”, Victor Talmaci. Casa Socială a Constructorilor contribuie, în primul rând, la acumularea fondurilor necesare pentru ca lucrătorilor să le fie achitate indemnizaţii sociale pentru perioadele cu intemperii, în care întreprinderile din construcţii nu pot să funcţioneze.
Acum, Codul muncii obligă angajatorul să le achite lucrătorilor pe durata şomajului tehnic 75 la sută din salariul de funcţie sau cel corespunzător categoriei atribuite specialistului. „Angajatorul spune însă că nu are bani pentru a achita aceste plăţi şi noi venim cu soluţii”, a argumentat Victor Talmaci. În prezent, fondul social protejează doar persoanele înregistrate ca şomeri, dar mai sunt un şir de categorii de lucrători care pleacă în şomaj ascuns şi nu beneficiază de nici un fel de plată.
Forţaţi să şomeze
Discuţiile pe marginea acestei practici au fost iniţiate cu 15 ani în urmă, atunci când România a adoptat o lege în acest sens şi a început să acumuleze fonduri în Casa Socială a Constructorilor. De câţiva ani, în ţara noastră au fost reluate aceste discuţii din cauza că, în perioada de iarnă, constructorii stau acasă, fără a câştiga bani pentru nevoile personale şi ale familiilor lor. „Angajatorul îi forţează să depună cerere de concediu din cont propriu. Nu-şi dă nimeni de bunăvoie acordul pentru aşa ceva. Şi ei nici nu ştiu când vor fi rechemaţi la serviciu”, a exemplificat preşedintele „Sindicons”.
Angajatorul spune că nu are bani pentru a achita aceste plăţi şi noi venim cu soluţii |
Autorii iniţiativei au solicitat susţinere în familiarzarea angajatorilor şi a salariaţilor cu beneficiile acestei practici atât Organizaţiei Internaţionale a Muncii, cât şi sindicatelor de branşă din alte ţări, printre care şi Italia. În această ţară, astfel de fonduri au fost constituite încă în 1962, iar sistemul în cauză a fost perfecţionat continuu. În prezent, acesta permite susţinerea salariaţilor din construcţii în perioadele de inactivitate, dar şi achitarea unor adaosuri la concediu.
Aderarea obligatorie
Caracterul obligatoriu al aderării la Casa Socială a Constructorilor pentru primii cinci ani de la intrarea în vigoare a legii este necesar pentru a fi asigurată punerea în aplicare a acestui sistem, a argumentat Victor Talmaci. Potrivit lui, cel mai mult se împotrivesc acestei iniţiative agenţii economici care practică munca la negru, deoarece plata lunară a contribuţiilor în fondul respectiv va permite să fie dusă o anumită evidenţă şi va oferi transparenţă în activitatea întreprinderilor din construcţii.
Ca la nemţi şi italieni
Şi preşedintele Federaţiei patronale “Condrumat”, Pavel Caba, este convins că aderarea trebuie să fie obligatorie, în primii cinci ani, pentru toţi angajatorii şi salariaţii.
„Noi propunem să o facem obligatorie, pentru că participarea benevolă poate zădărnici implementarea acestei iniţiative. Noi venim cu o conştiinţă formată în sistemul planificat şi dacă nu ni se spune ce trebuie să facem, nu acţionează nimeni din proprie dorinţă”, a opinat Pavel Caba.
În sprijinul afirmaţiei sale, preşedintele Federaţiei “Condrumat” a adus şi faptul că acelaşi caracter obligatoriu a fost prevăzut, la început, de către italieni şi nemţi.
„Pentru a nu face o lege care să rămână pe poliţă, noi cerem ca primii cinci ani să fie obligatorii şi astfel vom da undă verde acestui fond, iar după aceasta, vom liberaliza totul şi accederea va fi benevolă”, a accentuat Pavel Caba.
Mecanismul de funcţionare a acestor fonduri este foarte transparent.
Fiecare companie îşi deschide câte un cont, care este gestionat de un comitet format din reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor la nivel de ramură, pe bază de paritate. Preşedintele Federaţiei “Condrumat” a specificat că fondurile nu vor fi cheltuite imediat, ceea ce va da posibilitate să fie acumulate şi venituri adiţionale, inclusiv sub formă de dobândă.
Stimulaţi să nu plece
Treptat, după exemplul altor ţări, va putea fi creată o casă de meserii pentru pregătirea şi perfecţionarea cadrelor în complexul de construcţii, iar ulterior, va fi constituită şi o casă de concedii.
Aceste plăţi vor stimula angajaţii ca să nu plece în străinătate, atunci când nu pot activa, le vor acoperi unele adaosuri la concediu, cheltuieli suplimentare de Crăciun, Paşte sau ziua de naştere, a relevat Pavel Caba.
Proiectul, în stadiu final
Proiectul Legii privind Casa Socială a Constructorilor se află în stadiu de definitivare, a comunicat şeful Direcţiei construcţii, materiale de construcţie şi tehnologii moderne a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Alexei Boşneaga. Avizul Ministerului Justiţiei, precum şi al Finanţelor şi al Economiei, sunt negative, în special, cu referire la prevederea ce ţine de aderarea obligatorie.
„Este cea mai mare obiecţie. Noi am prevăzut această măsură temporară şi cred că este foarte necesară. În decursul a cinci ani se poate testa cum lucrează legea şi după aceea, când oamenii vor vedea şi vor fi mulţumiţi că beneficiază de asigurare socială pe perioada de şomaj tehnic, în sezonul rece al anului sau când sunt crize economice anunţate oficial de Guvern, vom renunţa la ea”, a menţionat Alexei Boşneaga.
Această lege va servi drept punct de pornire în dezvoltarea la noi în ţară a unui sistem de case sociale, care este foarte răspândit în Uniunea Europeană. Este şi un instrument eficient de autoreglementări în construcţii şi prevede acţiuni orientate spre dezvoltarea de mai departe a Casei Sociale a Constructorilor, în colaborare cu structurile de acelaşi fel din ţările comunităţii europene în care lucrează o mulţime de moldoveni, a argumentat Alexei Boşneaga.
Procesul de elaborare este pe ultima sută de metri. Au fost organizate ateliere de consultare, inclusiv cu parteneri străini şi au fost luate în consideraţie multiple obiecţii, probleme şi propuneri. Mai rămân a fi purtate discuţii cu reprezentanţii ministerelor, ai patronatelor şi sindicatelor despre obiecţiile legate de obligativitate.
Ulterior, documentul va fi remis, încă o dată, spre examinare Miniserului Justiţiei, iar apoi va fi prezentat Guvernului spre aprobare, a conchis Alexei Boşneaga.