18 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Garanții şi compensații acordate salariaților care îmbină munca cu studiile

Loading
Cetăţeanul şi legea Garanții şi compensații acordate salariaților care îmbină munca cu studiile
Garanții şi compensații acordate salariaților care îmbină munca cu studiile
nokta.md

Ce garanții au salariații care îmbină munca cu stu-diile? În care acte normative sunt stipulate aceste garanții?

Violeta S., Nisporeni

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Potrivit art. 182 din Codul mun­cii, salariaților care îmbină munca cu studiile li se acordă garanții şi compensații la obținerea, pentru prima dată, a studiilor de nivelul respectiv. Modalitatea de acorda­re a garanțiilor și compensațiilor este stipulată în Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernu­lui nr. 435/2007.

De garanții şi compensații prevăzute în acest Regulament be­neficiază salariații care învață în instituțiile de învățământ acre­ditate în Republica Moldova, la obținerea, pentru prima dată, a studiilor de nivelul respectiv.

Salariaților care îşi fac studiile la o instituție de învățământ, pentru a obține a doua sau a treia specialitate (profesie), li se pot acorda anumite garanții şi com-pensații în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel indi­vidual de muncă.

Totodată, e de menționat faptul că în contractul colectiv de muncă şi în convențiile colective pentru salariații menționați în Re­gulamentul respectiv pot fi prevă­zute și alte garanții şi compensații suplimentare, dar pe contul mij­loacelor unității.

I. Garanții şi compensații acordate salariaților care îmbină munca cu studiile în instituțiile de învățământ superior

Pentru salariații care îmbină munca cu studiile în instituțiile de învățământ superior (ciclul I – de licență și ciclul II – de master), se stabilește durata redusă a timpu­lui de muncă de 35 de ore pe săp­tămână și li se acordă concedii su­plimentare plătite (păstrându-li-se 75% din salariul mediu la locul de muncă de bază):

  1. pentru sesiunea de reper, executarea lucrărilor de laborator şi susținerea colocviilor şi a exa­menelor – până la 30 de zile ca­lendaristice anual;
  2. în perioada susținerii exame­nelor de licență sau examenelor de absolvire – până la 30 de zile calendaristice;
  3. pentru elaborarea şi susținerea proiectului (tezei) de licență, a tezei de master sau lucrării (pro­iectului) de diplomă – până la 90 de zile calendaristice.

Cheltuielile de deplasare tur-retur, o dată pe an, cu transpor­tul feroviar şi transportul auto public (cu excepția taximetre­lor), a salariaților la instituția de învățământ în care îşi fac studiile pentru susținerea sesiunii de reper, executarea lucrărilor de laborator, susținerea colocviilor şi a exame­nelor, precum şi în cazul deplasă­rii pentru susţinerea proiectului (tezei) de licență şi a examenelor de licență, pentru susținerea tezei de master sau a lucrării (proiectu­lui) de diplomă şi examenelor de absolvire sunt suportate, în mă­rime deplină, de unitatea în care sunt angajați, la prezentarea do­cumentelor de călătorie.

Salariaților care își fac studiile în cadrul programelor de docto­rat și postdoctorat în instituțiile de învățământ superior sau în organizațiile din domeniile cer­cetării și inovării, acreditate sau autorizate provizoriu în condițiile legii, li se pot acorda garanții și compensații în modul prevăzut de contractul colectiv sau individual de muncă.

II. Garanții şi compensații acordate salariaților care îmbină munca cu studiile în instituțiile de învățământ profesional tehnic

Salariații care îmbină munca cu studiile în instituțiile de învățământ profesional tehnic bene­ficiază anual de un concediu su­plimentar, cu o durată de până la 35 de zile calendaristice, pentru a se pregăti  şi a susţine colocviile şi examenele, păstrându-li-se 75% din salariul mediu la locul de muncă de bază.

Cheltuielile de deplasare tur-retur, o dată pe an, cu transportul feroviar şi transportul auto pu­blic (cu excepția taximetrelor), a salariaților care îmbină munca cu studiile în instituțiile de învățământ profesional tehnic, la instituția de învățământ în care îşi fac studi­ile, pentru susținerea colocviilor şi examenelor, sunt suportate, în mărime deplină, de unitatea în care sunt angajați, la prezentarea documentelor de călătorie.

III. Garanții şi compensații acordate salariaților care îmbină munca cu studiile în instituțiile de învățământ liceal cu frecvență redusă

Pentru persoanele care îşi fac studiile în instituțiile liceale cu frecvență redusă, în timpul anu­lui de studii, săptămâna de mun­că se reduce cu o zi de muncă sau cu numărul de ore de muncă corespunzător unei zile de mun­că (pe seama reducerii zilei de muncă în timpul săptămânii). În timpul anului de studii persoa­nele menționate sunt eliberate de la muncă pentru o perioadă de cel mult 36 de zile de muncă sau pentru numărul de ore de muncă corespunzător acestor zile. Pentru timpul eliberării de la muncă, persoanelor sus-numite li se plătește 50 la sută din salariul mediu.

Dacă persoanele care îşi fac studiile în instituțiile liceale cu frecvență redusă nu pot folo­si regulat zile libere din cauza condițiilor de producție (caracterul sezonier sau mobil al muncii etc.), administrația unității are dreptul să le ofere solicitanților zilele li­bere cumulate în altă perioadă a anului, cu o intensitate mai mică a procesului de producție.

În timpul anului de studii, la cererea salariaților care îşi fac studiile în instituțiile liceale cu frecvență redusă, administrația unită-ții le poate oferi suplimentar, fără a aduce prejudicii activității de producție, una sau două zile li­bere săptămânal, fără menținerea salariului.

În perioada susținerii exame­nelor de absolvire, salariații care îşi fac studiile în instituțiile liceale cu frecvență redusă beneficiază de un concediu suplimentar, cu o durată de până la 30 de zile calen­daristice, cu păstrarea a 75% din salariul mediu la locul de muncă de bază.

În perioada susținerii exame­nelor de promovare, salariații care învață în gimnazii, licee şi în școlile medii de cultură generală benefi­ciază de cel mult 10 zile libere, cu păstrarea a 75% din salariul mediu la locul de muncă de bază.

Persoanele care studiază în mod individual şi sunt admi­se la examenele de absolvire în instituțiile liceale cu frecvență re­dusă beneficiază de un concediu suplimentar, cu o durată de până la 30 de zile calendaristice, cu păs­trarea a 75% din salariul mediu la locul de muncă de bază.

În afară de aceasta, salariaților care îşi fac studiile fără scoatere din activitate li se pot acorda, la cerere, concedii de odihnă anu­ale până la începutul studiilor în instituțiile respective de învăţă­mânt.

Salariaților nou angajați care îşi fac studiile fără scoatere din activitate li se pot acorda, la ce­rere, concedii de odihnă anuale înainte de expirarea termenului de șase luni de muncă în unitatea respectivă.

De garanții și compensații pot beneficia doar persoanele care vor prezenta un act confirma­tiv eliberat de către instituția de învățământ în care își fac studiile.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand