Circa 120 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 16 ani au participat la Concursul naţional de desen, organizat de redacţia ziarului „Vocea poporului”, sub egida Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Acestora li s-a propus o sarcină deloc uşoară – prin mijloace plastice, să spună ce cred ei despre „Munca decentă prin respectarea drepturilor”. Însă tinerele talente au făcut faţă cu succes acestui obiectiv. Zilele trecute a avut loc înmânarea premiilor învingătorilor. De fapt, nu doar ocupanţii primelor trei locuri s-au ales cu cadouri şi diplome – nimeni dintre participanţi nu a plecat fără o menţiune sau un cadou de Anul Nou.
De multe ori, copiii observă nuanţele vieţii mai bine decât adulții
„Am văzut picturi realizate de copii în Olanda, Austria – nuanţele sunt mai deschise, au mai multe zâmbete, mai puţini ochi trişti. Acolo, nivelul de trai este mai înalt decât la noi, copiii simt mai multă grijă din partea statului, a societății. Aceste nuanţe, tonalităţi de multe ori ne scapă nouă, adulților, dar copiii le văd, le absorb. „Nu întâmplător a fost aleasă tematica concursului, ea trebuie ca să ne facă astfel încât munca decentă să se ref-lecte şi asupra viitoarelor generaţii. Economia informală, estimată la 15 miliarde de lei, înseamnă insuficienţa resurselor în familiile care duc lipsă de bani”, a menţionat preşedintele CNSM, Oleg Budza.
Premiile au fost atribuite pe trei categorii de vârstă. Potrivit profesorilor Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice, Vladimir Lozovan, Ion Jabinschi și Oleg Buga, care au lucrat în calitate de juriu timp de o săptămână la selectarea desenelor, alegerea a fost una foarte complicată, copiii fiind talentaţi, motiv din care ei au nominalizat nu doar câte unul, dar câte doi-trei învingători la fiecare categorie de vârstă.
În final, pe primul loc s-au situat Patricia Duhlicher (7 ani), IonuţGologan (clasa III), Gheorghe Struţ(clasa IV) de la Liceul teoretic „Mihail Berezovschi” (Chişinău), Aurel Druţă (6 ani) şi Adriana Gligor (9 ani) de la Liceul teoretic „Alexei Mateevici” (Şoldăneşti), Valeria Creţu (8 ani) de la Şcoala de Arte „Mihai Dolgan” (Sângerei), Mihai Musteaţă (13 ani) de la Liceul teoretic „Ştefan cel Mare” (Şoldăneşti).
Locul doi l-au ocupat Bianca Bandalac (5 ani) de la Grădinița nr.8 „Albinuţa” (Chișinău), Daniil Meliohin (clasa a II-a) de la Liceul teoretic „Mihai Grecu” (Chișinău), Diana Gondraben (clasa a V-a) de la Liceul teoretic „Luviu Rebreanu” (Chișinău), Eustafie Văraru (8 ani) de la Școala de Arte „Mihai Dolgan” (Sângerei), Daniela Șcerban (11 ani) de la Liceul Teoretic din Olișcani (Șoldănești), Maria Bodiu (7 ani) și Ana Vacarciuc (10 ani) de la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” (Șoldănești).
Pe locul III s-au situat Anastasia Zagareanu (7 ani) și Iuliana Oleinic (clasa a V-a) de la Liceul teoretic „Mihail Berezovshi” (Chișinău), Sergiu Oprea (8 ani) și Andrei Gligor (10 ani) de la Liceul teoretic „Alexei Mateevici” (Șoldănești), Sașa Peiu (clasa a II) de la Liceul teoretic „Mihai Grecu” (Chișinău), Anastasia Bejereanu (12 ani) de la Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir” (Sângerei).
Alți 18 participanți au fost distinși cu diplome de mențiune. Apropo, nici restul nu au rămas fără surprize de Revelion.
Dornici de apreciere
A fost o sărbătoare pe cinste. Și copiii, dar și pedagogii, au rămas satisfăcuți. Iată ce ne-a declarat una dintre concurente: „Îmi doream să fiu lăudată”. Această declarație sinceră făcută de fetiță a fost de fapt, refrenul evenimentului. Exact același lucru, doar că formulat altfel, l-au spus mai mulți dintre cei prezenți. În realitate, pentru toți cei care s-au angajat în această competiție a fost important că au avut ocazia să-și demonstreze abilitățile, cu toții și-au dorit să fie remarcați și apreciați. Astfel, declarația organizatorilor despre faptul că acest concurs a fost primul, însă nu și ultimul, i-a entuziasmat pe participanți.
În încheiere, președintele CNSM, Oleg Budza, a venit cu un anunț extrem de plăcut. Astfel, în timpul vacanței de primăvară, un grup de învingători însoțit de pedagogi va pleca într-o excursie peste hotare.