3 iulie 2024
Chisinau
Dialoguri

Galina BICIUȘCA: „Situația legată de vârsta de pensionare a femeilor este o nedreptate care trebuie înlăturată”

Loading
Dialoguri Galina BICIUȘCA: „Situația legată de vârsta de pensionare a femeilor este o nedreptate care trebuie înlăturată”
Galina BICIUȘCA: „Situația legată de vârsta de pensionare a femeilor este o nedreptate care trebuie înlăturată”
sindicate.md

Interviu cu Galina Biciușca, președinta Organizației sindicale primare a angajaților de la SRL „Aurul Agricol”, satul Sturzovca, raionul Glodeni, contabilă, reprezentanta Federației Naționale a Sindicatelor din Agricul- tură și Alimentație „Agroindsind”. Acest interviu a fost realizat în cadrul campaniei naționale „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, parte a unei serii de interviuri cu genericul „Istorii de succes ale feme- ilor lideri de sindicat din mediul rural”.

– Doamnă Biciușca, cum ați început activitatea în cadrul sindicatelor?

Activez în cadrul întreprinderii SRL „Aurul Agricol” din satul Sturzovca, raio- nul Glodeni, încă de la fondare, din anul 2014, în calitate de contabilă. La propu- nerea colectivului de muncă, am fost alea- să în calitate de președintă a organizației sindicale. Întreprinderea este mică, mun- cesc aici 24 de persoane, dintre care opt sunt tractoriști. Consider că un lider sin- dical trebuie să aibă capacitatea de a uni oamenii, de a face tot posibilul pentru a le apăra drepturile, să dezvolte un climat de muncă sănătos și să găsească mijloa- ce de conlucrare eficientă cu angajatorul. Liderul sindical trebuie să fie o persoană combativă, care știe să pună în prim plan interesele colectivului de muncă. Salariații de la întreprindere beneficiază de preve- derile Contractului colectiv de muncă, iar sindicatul monitorizează cu atenție cum sunt implementate prevederile acestui document important în relațiile de mun- că. În Contractul colectiv de muncă sunt incluse prevederi care se referă la nivelul salariului minim, la timpul de muncă și timpul de odihnă, concediul de odihnă, diferite facilități legate de îngrijirea copii- lor, evenimente speciale din viața oameni- lor. De sărbători, fie că este vorba despre sărbătorile de iarnă, pascale, de sărbători profesionale, Ziua Internațională a Femeii sau de alte sărbători, salariații au parte de diferite cadouri.

– Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați în teritoriu și cum le soluționați?

Astăzi, întreprinderile din ramură se confruntă cu grave probleme în ceea ce privește comercializarea produselor agricole. În special, ne confruntăm cu aceas- tă problemă în ultimii doi ani. Prețurile la comercializarea producției agricole sunt foarte mici. Această situație afectează cel mai mult anume întreprinderile mici, cu o specializare îngustă, cum este întreprinde- rea noastră. Acum suntem într-o stagna- re și nu vedem că în timpul apropiat am putea înregistra creșteri care ne-ar per- mite să ne dezvoltăm. Evident că această stare afectează situația legată de locurile de muncă și nivelul de salarizare.

 

Cel mai mult au de suferit tinerii care nu au unde să lucreze în sat și migrează în alte țări

 

Mai avem în sat oameni care doresc să muncească acasă, dar nu avem locuri de muncă. Cel mai mult au de suferit tinerii care nu au unde să lucreze în sat și, din această cauză, migrează în alte țări pentru a avea un trai mai bun, un loc de mun- că bine plătit. Este o problemă care afec- tează grav localitățile rurale. Satele pur și simplu se depopulează. Este necesar ca autoritățile să acorde mai multă atenție acestor probleme, pentru a crea condiții de muncă și de trai la sate, astfel încât oamenii să nu-și dorească să emigreze în alte țări. Discuții sunt multe, dar fapte foarte puține. Despre aceste probleme se discută deja de mulți ani, dar nu vedem să se întreprindă ceva concret. Este nevoie de o altă abordare a acestor probleme, dacă ne dorim cu adevărat o schimbare.

– Cum sunt respectate drepturile fe- meilor în teritoriu și cât de bine își cunosc acestea drepturile?

Problemele cu care se confruntă fe- meile la sate sunt, de asemenea, legate de fenomenul migrației. Mulți bărbați au plecat la muncă în străinătate, iar pe umerii femeilor a rămas grija pentru fami- lie și gospodărie, educația copiilor, grija de părinții vârstnici. În ceea ce privește respectarea drepturilor femeilor, în ca- drul întreprinderii noastre nu avem cazuri de violență sau comportament neadec- vat față de femei. Desigur, orice abuz la adresa femeilor este inacceptabil și con- damnabil. De asemenea, nu avem cazuri de inechități la locul de muncă în ceea ce privește remunerarea muncii sau condițiile de muncă. Nu împărțim salariații pe criterii de gen, toți se bucură de condiții egale, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați. Dacă este să ne referim la proble- mele cu care se confruntă astăzi femei- le, pot spune că este o mare nedreptate situația legată de vârsta de pensionare a femeilor, care trebuie înlăturată. Nu este corect ca femeile să iasă la pensie la vârsta de 63 de ani. Viața la sat este foarte grea. Ziua de muncă a femeilor începe înainte de răsăritul soarelui și se încheie noaptea târziu. Femeile trebuie să facă față la mul- te probleme, iar asta este foarte complicat și solicitant. Cunoaștem faptul că legislația actuală include pensia anticipată, dar pre- vederile la acest capitol nu sunt cele mai potrivite. În vechimea în muncă nu sunt incluse nici perioada de studii, nici perioa- dele de îngrijire a copiilor sau perioadele legate de concediul de boală. Legislația la capitolul dat are mai multe lacune și este necesar ca partenerii sociali să găsească soluții la problema legată de vârsta la care femeile din Republica Moldova se pensionează.

sindicate.md

Având în vedere că la întreprinderile din sectorul agricol pot să existe diverse situații de risc sporit de accidentare la locul de muncă, acordăm o atenție deosebită proceselor legate de respectarea cerin- țelor în domeniul securității și sănătății în  muncă.  Salariații  sunt  instruiți  în modul corespunzător. Sunt echipați cu cele necesare echipamente – măști de protecție, ochelari de protecție, respiratoare.

 

Ne bucură faptul că avem o conlucrare bună cu conducerea întreprinderii, care ne ajută să rezolvăm problemele salariaților

 

Ne bucură faptul că avem o conlucrare bună cu conducerea întreprinderii. Discutăm despre probleme cu care se confruntă salariații și sunt întreprinse măsurile ne- cesare pentru a avea condiții de muncă mai bune. Angajatorul este atent la soli- citările organizației sindicale și soluționăm problemele care apar în procesul de muncă. Bunăoară, recent, chiar dacă nu am avut bilete de tratament la sanatoriu, administrația a procurat bilete de trata- ment din mijloacele întreprinderii, de care au beneficiat mai mulți salariați pentru a-și întrema sănătatea.

– Cum apreciați lansarea de către CNSM a campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”?

Suntem la curent cu lansarea campa- niei „Organizația primară – energia miș- cării sindicale”. Sperăm că această cam- panie va contribui la dezvoltarea mișcării sindicale în teritoriu. Ne dorim ca sindica- tele să obțină majorarea salariului minim pe țară în timpul cel mai apropiat, așa cum a solicitat în ultima perioadă conducerea CNSM în dialog cu partenerii sociali.

– Ce mesaj aveți pentru femeile sindicaliste?

Le doresc tuturor femeilor din țara noastră multă sănătate, să aibă puteri să obțină rezultatele dorite, în familie, la lo- cul de muncă. Pace nouă tuturor.

Vă mulțumim pentru interviu și vă urăm succes!

 

Interviu realizat de Ion SCLIFOS

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand