Miercuri, în conformitate cu agenda comună MEC – FSEȘ, a avut loc ședința Comisiei Bipartite de negocieri și consultări colective (nivel ramural). În debutul ședinței, Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a reiterat revendicările înaintate de către sindicat, punând accent pe necesitatea modificării și completării cadrului legal aferent majorării veniturilor salariaților din ramura Educației și Cercetării. Argumentul principal rezidă în necesitatea motivării salariale, crearea unor condiții de muncă inofensive, a unui mediu psiho-emoțional favorabil, ceea ce ar face profesia de pedagog mai atractivă.
Ministrul Dan Perciun a a fost de acord, în principiu, cu revendicările sindicaliștilor și a promis că guvernarea va face tot ce e în puteri, dar a remarcat că trebuie să pornim de la realitățile economice pe care le avem.
Membrii Comisiei din partea FSEȘ au insistat în special asupra soluționării primei revendicări – majorarea salariului mediu din educație până la nivelul salariului mediu din economia națională. În prezent, conform datelor BNS, această proporție exprimată în cifre este următoarea: salariul mediu în economia națională în primul trimestru din 2024 constituie 13.818,53 lei, iar în învățământ – 10.932,5 lei.
Sindicaliștii au accentuat necesitatea realizării unor modificări din Legea 270 ce țin de revizuirea unor clase salariale. La ora actuală, un șir de funcții sunt retribuite conform clasei de salarizare 52. S-a solicitat în regim de urgență majorarea claselor de salarizare pentru funcțiile didactice de metodist în învățământul general și în învățământul profesional tehnic; conducător muzical (educația timpurie); conducător de cerc (învățământul primar, gimnazial, liceal, special, extrașcolar, profesional tehnic); conducător artistic, maestru de balet, maestru de concert, maestru de cor, dirijor, regizor, antrenor-instructor, antrenor (învățământ de arte și sport).
Prin susținerea acestei propuneri, se va restabili corectitudinea retribuirii muncii în raport cu studiile, conform art. 132 din Codul educației, art. 3 și 12 din Legea 270/2018. Totodată, se va elimina discriminarea în retribuirea muncii cadrelor didactice, precum și se va ține cont de Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr. 270/2018.
Inițiativa de a combate violența în școală
Membrii Comisiei au trecut în revistă și unele realizări privind inițiativa FSEȘ de a combate violența în școală, în special, împotriva cadrelor didactice și a altor angajați din instituțiile educaționale. Această inițiativă a găsit susținere deplină din partea Ministerului Educației, prin finalizarea proiectului de modificare a Codului Educației, Codului Contravențional (votat în două lecturi în Parlament) pentru protecția cadrelor didactice, prin lege, la locul de muncă.
În cadrul ședinței au fost discutate o serie de probleme ce țin de calitatea educației, revizuirea rețelelor școlare, corectitudinea repartizării cadrelor didactice în mediul rural comparativ cu cel urban ș. a.
În final, s-a convenit asupra convocării unei ședințe de lucru a activului sindical republican cu ministrul Dan Perciun, în luna august, în ajunul noului an școlar 2024-2025.