11 December 2024
Chisinau
Social

FSCRE se alătură campaniei împotriva violenței în bază de gen

Loading
Social FSCRE se alătură campaniei împotriva violenței în bază de gen
FSCRE se alătură campaniei împotriva violenței în bază de gen
Vocea poporului

Violența în familie este un fenomen dureros, cu un impact devastator asupra întregii societăți, afectând fiecare cetățean, direct sau indirect, prin costurile morale și social-eco­nomice generate. Într-o societate sănătoasă, aceasta nu trebuie să își găsească locul sub nici o formă.

Despre acest flagel s-a discutat în una din zilele trecute, în cadrul unui eveni­ment cu genericul „Unite prin acțiune”, prin care Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) s-a alăturat campaniei împotriva violenței față de femei și fete. Acțiunea a avut loc în contextul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară în în­treaga lume, la inițiativa ONU.

La activitate au participat activiste sindi­cale din cadrul organizațiilor sindicale pri­mare ale FSCRE din diferite raionale ale Re­publicii Moldova, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, Iulia Dascălu, deputat, experți în domeniul politicilor de gen.

„Împreună cu dvs., trebuie să ducem informația în colectivele unde activăm, ca femeile să nu fie agresate nici la locul de muncă, nici în familie. În cazul în care aces­te fenomene, totuși, se întâmplă, pentru că mai persistă aceste stereotipuri la noi că în familie soțul este clasat ca o personalitate superioară, iar femeia – inferioară, acțiunile de violență trebuie neapărat raportate.

Doar prin acțiuni comune putem face schimbări”, a remarcat Margareta Strestian, președintele FSCRE.

Lilia Franț a subliniat rolul femeilor sindicaliste în promovarea unei culturi a nonviolenței și în întreprinderea măsurilor necesare pentru a preveni astfel de feno­mene.

Iar Angela Otean a vorbit despre activitățile desfășurate de sindicate pentru promovarea Conivenței nr. 190 la nivel te­ritorial și sensibilizarea populației cu privire la importanța conjugării eforturilor pentru a combate violența de gen și violența în lu­mea muncii.

Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului în Republica Moldova. Date recente arată că 73% dintre fe­meile cu vârsta de peste 15 ani au fost victi­me ale violenței din partea unui partener, iar 40% au suferit violență fizică sau sexuală.

În acest an, campania se concentrează pe femicid, cea mai extremă formă de violență. Cele mai recente date arată că, în primele nouă luni ale anului curent, 22 de femei din Moldova au fost ucise de parte­neri sau de membri ai familiei.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand