Sindicaliştii din industria chimică şi resurse energetice sunt îngrijoraţi de impactul negativ pe care l-ar putea avea asupra salariaţilor reformarea sistemului de pensii.
Membrii Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE), întruniți recent într-o ședință a Consiliului Federației, s-au arătat categoric împotriva majorării vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare. Sindicaliștii au discutat despre mai multe probleme existente în ramură, activitățile organizației sindicale pe parcursul anului curent și despre planurile pentru 2017.
Margareta Strestian, președinta FSCRE, a comunicat celor prezenți despre acțiunile întreprinse de sindicate în vederea neadmiterii implementării unor reforme în sistemul de pensii, care ar afecta interesele salariaților, ale membrilor de sindicat.
„O preocupare a întregii mișcări sindicale este reformarea sistemului de pensii bazat pe echitate. Autoritățile trebuie să ia în consideraţie nu doar cerințele din exterior, dar şi faptul că speranța de viață în Republica Moldova este foarte joasă. În cazul bărbaților, speranța de viață este de numai 67,5 ani și mulți dintre ei nici nu ajung la vârsta de pensionare. Doar circa 30% dintre pensionari sunt bărbați”, a subliniat liderul sindical.
O problemă importantă, semnalată de sindicaliști, care deocamdată nu a fost soluționată, se referă și la modul de calculare a pensiilor pentru persoanele care au activat în ramură, în regiunea transnistreană, până în anul 1992. De asemenea, sindicaliștii au menționat că sunt împotriva introduce-rii unor modificări la Codul muncii, propuse de patronate şi de unii investitori străini.
Membrii Consiliului FSCRE au aprobatplanul de activitate pentru anul 2017, care prevede instruirea membrilor de sindicat, acordarea de consultanță, dezvoltarea relațiilor de colaborare cu organizațiile internaționale etc.
Tipurile de comunicare
În cadrul aceleiași activităţi, sindicaliștii au participat la un training, unde au însușit tehnici de comunicare în procesul de negocieri și au fost informați despre cele mai recente modificări în legislația muncii.
Natalia Rusu, formator, le-a vorbit celor 30 de lideri ai organizaţiilor sindicale primare, participanţi la seminar, despre
comunicarea verbală, paraverbală, nonverbală, despre nivelele de comunicare intrapersonală, interpersonală, de grup, publică, în masă, precum şi despre feedback-ul în comunicare.
Ilona Josanu, magistru în drept, a prezentat modificările aduse legislaţiei muncii şi ajustările necesare. Potrivit sursei citate, în perioada decembrie 2015 – octombrie 2016, au fost efectuate 92 de modificări la Codul muncii, dintre care 30 sunt cu impact serios. Între ele sunt şi cele ce vizează persoanele cu dizabilităţi. Nu se mai folosesc termenii de invalid sau persoană cu handicap, ci persoană cu nevoi speciale sau persoană cu dizabilităţi. A apărut şi o garanţie pentru părinţii care educă un copil cu nevoi speciale – ei vor avea dreptul să-şi ia o zi liberă pe lună, cu menţinerea salariului, ca să efectueze anumite investigaţii me-dicale.
Potrivit sursei citate, pe 16 decembrie a intrat în vigoare noul regulament sanitar, care prevede examen medical la angajare. Un astfel de examen este prevăzut şi pentru angajaţii de la oficiu, care lucrează 50 la sută din timp la calculator. Regulamentul mai prevede efectuarea unui control medical obligatoriu pentru stagiari şi ucenici, precum şi pentru salariaţii care au lucrat cel puţin 120 de ore noaptea pe parcursul ultimelor şase luni.
La finele seminarului, Margareta Strestian a spus că acest training va contribui la dezvoltarea personală a liderilor de sindicat care activează în industria chimică şi resurse energetice. „Dumneavoastră urmează să transmiteţi informaţia acumulată salariaţilor de la întreprinderi şi să aplicaţi corect prevederile legislaţiei în vigoare”, a conchis preşedinta FSCRE.