Consiliul Federației Sindicatelor din Comunicații, întrunit vineri, 4 noiembrie, în incinta Institutului Muncii, a făcut o retrospectivă a activităților realizate pe parcursul anului 2022 și a aprobat mai multe proiecte de hotărâri care vizează activitatea FSCM.
FSCM a convocat Consiliul pentru a se pregăti de Congresul VII, deoarece la început de februarie expiră termenul mandatului și al Consiliului, și al președintelui, al membrilor comisiei de cenzori. Astfel, statutul federației prevede că decizia despre convocarea Congresului este adoptată de către Consiliu cu cel puțin 60 de zile înainte de data începerii lucrărilor.
Deci, membrii Consiliului au stabilit data congresului, care va avea loc pe 9 februarie, dar și norma de reprezentare a delegaților. A fost aprobat proiectul Regulamentului cu privire la comisia de cenzori, precum și un proiect al strategiei pentru anii 2023-2028 al FSCM.
„Așteptăm în continuare propuneri la proiectul Strategiei 2023-2028 de la membrii Consiliului Federației, pentru a-l definitiva și a-l aproba în varianta finală, la congres”, a menționat Elizaveta Iurcu, președinta FSCM.
După ședința Consiliului, a urmat un seminar de informare a liderilor sindicali. Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, le-a adus la cunoștință celor prezenți măsurile întreprinse de către CNSM în domeniul protecției sociale. A vorbit despre compensații și aplicarea cererilor pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, despre indemnizațiile de incapacitate temporară de muncă, despre indemnizațiile de creștere a copilului, despre salariul minim pe țară etc.
Apoi, Pavel Macari le-a demonstrat aplicația mobilă „Drepturile salariaților”, care le vine în ajutor sindicaliștilor, atunci când au anumite întrebări ce țin de drepturile salariale, sociale ș.a.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, le-a vorbit despre consolidarea echipei sindicale, fiindcă doar printr-o echipă consolidată se fac lucruri mărețe.
„La nivel de organizație sindicală, e primordial ca membrii să fie consolidați, pentru că doar într-o echipă unită pot avea succese. Atunci când toată echipa are un singur parcurs, privește într-o singură direcție, avem șansa să avem rezultate frumoase. Imaginea instituțională per ansamblu depinde cât de bine funcționează echipa ca un organism întreg, fiecare având partea sa de responsabilitate. Fiindcă deseori exercițiul de a trece din poziția de lider în poziția de executor sau moderator în cadrul unei echipe nu le reușește tuturor”, a menționat Lilia Franț.
Participanții la eveniment au ascultat cu interes toate informațiile ce li s-au oferit și au participat la diverse activități pentru a-și consolida cunoștințele.
„Echipa din teritoriu trebuie să fie unită, pentru că numai astfel putem rezolva problemele cu care ne confruntăm, mai ales având o echipă puternică”, a menționat Ștefan Stamatov, liderul sindical de la Cantemir SA „Moldtelecom”.
Silvia Beregoi, președintă a comitetului sindical Hâncești SA „Moldtelecom”, a relevat că, pentru ea, foarte utile au fost informațiile despre protecția socială. „A fost pus accentul pe niște puncte pe care nu le cunoșteam”, a spus, mulțumită, Silvia Beregoi. Iar Serghei Macari, liderul sindical de la Criuleni SA „Moldtelecom”, a declarat că aceste cursuri îi ajută să consolideze echipa din teritoriu și, de ce nu, să obțină experiență personală.
Acum, liderii sindicali care au participat la activitățile FSCM urmează să-și împărtășească cunoștințele cu membrii echipelor din cadrul organizațiilor sindicale pe care le reprezintă.