24 ianuarie 2022
Chisinau
Social

FSCM își instruiește liderii în domeniul comunicării și conflictologiei

Loading
Social FSCM își instruiește liderii în domeniul comunicării și conflictologiei
FSCM își instruiește liderii în domeniul comunicării și conflictologiei
Vocea poporului

Liderii sindicali din organizațiile membre ale Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM) s-au întru­nit, recent, la un seminar de două zile.

La insistența participanților, care erau dornici de a discuta pe îndelete cu cole­gii, evenimentul cu genericul „Comuni­carea și relațiile publice. Conflictologia” a fost organizat la Institutul Muncii. Scopul seminarului a fost de a dezvolta abilitățile practice ale activiştilor sindicali în dome­niul comunicării și metode de a rezolva cât mai eficient orice fel de conflicte apărute.

La deschiderea seminarului, i-au salu­tat pe cei prezenți, urându-le mult succes, Ion Pîrgaru, președintele FSCM, și Vadim Borisov, secretar regional al Union Global IndustriALL. Acesta din urmă a informat publicul despre rezultatele Congresului organizației din luna septembrie, despre politicile Union Global IndustriALL la nivel internațional, legate de schimbările clima­tice și de provocările de pe piața muncii, inclusiv prevederile Strategiei acesteia pentru următorii ani.

„Specificul ramurii noastre este comuni­carea, dar mai ales liderii sindicali au nevo­ie să posede această artă. Ei trebuie nea­părat să cunoască strategii de comunicare ca să obțină ceea ce doresc. Sunt lucruri complicate, dar esențiale în activitatea unui lider sindical. Și apoi, în colectivele de muncă pot apărea tot felul de conflicte pe care un lider bun trebuie să le poată aplana, dar nu să le agraveze și mai mult. Deci, de la seminar noi dorim ca cei prezenți să ple­ce mai încrezuți în puterile proprii, având un bagaj de cunoștințe care îi va ajuta de acum înainte”, a menționat Ion Pîrgaru.

În prima zi a seminarului, participanții au fost inițiați în arta comunicării, pre­zentându-li-se elemente componente ale procesului de comunicare la locul de muncă, dezvoltarea abilităților de asculta­re etc. Apoi cunoștințele obținute au fost utilizate în lucrul în echipe.

„Este o nevoie stringentă pentru liderii sindicali de a cunoaște specificul comu­nicării, căci comunicarea este instrumen­tul cu care operează zilnic fiind în discuții cu colegii, cu partenerii, cu angajatorii. Comunicarea este atât cheia succesu­lui, cât și cauza insuccesului, atunci când acest instrument este folosit incorect”, a spus Rodica Bunescu, psiholog, trainer organizațional.

Ea le-a împărtășit participanților ele­mentele cheie ale comunicării, care sunt stilurile de comunicare, prin ce eficien­tizăm comunicarea și cum dezvoltăm abilitățile de comunicare, astfel încât să înlăturăm oricare tensiune și să aplanăm orice conflict.

În cea de-a doua zi a sesiunii, Diana Ștefăneț, psiholog-psihoterapeut, doctor în psihologie, le-a vorbit celor prezenți despre conflictologie. Apoi, ca și în pri­ma zi, suportul teoretic a fost însoțit de activități practice.

 

Un sindicat este puternic în măsura în care liderul poate să negocieze condiții mai bune pentru salariați

 

La final, participanții la seminar au menționat că au avut două zile în care au aflat multe lucruri interesante, instruirea fi­ind practică și utilă. Dar cel mai important e că activitățile la această temă nu se vor sfârși aici. Plecând în colectivele de muncă, vor analiza care sunt punctele forte şi cele slabe în comunicarea cu sindicaliștii și cu managerii întreprinderilor în care activea­ză, cum să procedeze pentru a recruta noi membri de sindicat.

Este important de menționat faptul că seminarul a fost organizat cu supor­tul Union Global IndustriALL, organizație internațională care apără și promovează interesele salariaților din peste 140 de sta­te, cu un efectiv de circa 50 de milioane de membri. FSCM este organizație membră a Union Global IndustrilALL.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
agen togel terpercaya