În perioada în care unul din principalele subiecte discutate pe plan mondial este sănătatea și securitatea la locul de muncă, Federația Sindicatelor din Comunicații din Moldova (FSCM) a făcut un bilanț al realizărilor din ultimul an la acest capitol. An care a pus la grea încercare întreaga omenire.
„Sănătatea angajaților este una din problemele prioritare și o componentă importantă a potențialului forței de muncă căreia FSCM îi acordă o atenție deosebită. Crearea unui mediu de muncă controlat implică îmbunătăţirea cunoaşterii riscurilor de către toţi cei antrenați în procesul de muncă. Activitatea în domeniul securității și sănătății muncii este desfășurată în comun cu comitetele sindicale din organizațiile primare”, a menționat Ion Pîrgaru, președintele FSCM.
În perioada de referință, o prioritate în această direcție a fost realizarea prevederilor contractelor colective de muncă privind condițiile de lucru corespunzătoare cerințelor de securitate și sănătate în muncă.
În luna noiembrie 2020, comitetele sindicale din organizațiile membre au efectuat controlul privind pregătirea locurilor de muncă pentru perioada rece a anului și respectarea drepturilor salariaților ce țin de sănătatea și securitatea la locul de muncă. Federația Sindicatelor din Comunicații a solicitat Administrației Î.S. „Poșta Moldovei” și SA „Moldtelecom” să soluționeze problemele abordate de către unele comitete sindicale.
La începutul perioadei de pandemie de COVID-19, pentru asigurarea protecției factorilor poștali care au fost antrenați în distribuirea pensiei la domiciliu, a fost acordată soluție antibacteriană pentru mâini membrilor de sindicat. În plus, pentru a promova sănătatea la locul de muncă și în temeiul solicitării comitetelor sindicale, a fost oferit ceai vitaminizat pentru membrii de sindicat.
Deoarece e mai ușor și mai puțin costisitoare prevenirea decât tratarea bolilor și recuperarea, FSCM acordă atenție tratamentului balneosanatorial. În anul trecut, au fost repartizate organizaţiilor membre 39 de bilete de tratament, în valoare de 207948 de lei, din prestaţiile asigurărilor sociale de stat.
De asemenea, au fost acordate ajutoare materiale pentru membrii de sindicat care au avut de suferit în urma infectării cuCOVID-19, în valoare de 661000 de lei.
Pentru amenajarea locurilor de servit masa, pe parcursul anului 2020, FSCM a acordat unor comitete sindicale ajutor material pentru procurarea unui cooler și a unui frigider.
La solicitarea comitetelor sindicale ale Centrelor de Poștă Orhei și Șoldănești, au fost acordate biciclete pentru poștași, în scopul utilizării acestora în procesul de muncă.