20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

FSCM ajută la soluționarea problemelor salariaților de la Poșta Cahul

Loading
Без рубрики FSCM ajută la soluționarea problemelor salariaților de la Poșta Cahul
FSCM ajută la soluționarea problemelor salariaților de la Poșta Cahul
posta-cahul-fscm

Foto: fscm.md

 

Șefii oficiilor poștale din raionul Cahul și-au dat recent întâlnire cu președintele Federației Sindicatelor din Comunicații, Ion Pîrgaru. Moti­vul principal a fost alegerea președintelui comitetului sindical și completa­rea componenței acestei structuri. În funcția de lider sindical a fost aleasă Tatiana Neculseanu.

 

Pe parcurs, în ordinea de zi au fost intro­duse însă și alte chestiuni, a căror rezolvare nu suportă amânare, mai ales că președintele FSCM era pe loc, putea să dea un răspuns imediat sau să-i asculte și să meargă apoi cu un demers la conducerea întreprinderii „Poșta Moldovei” pentru a o informa despre problemele din teritoriu și de a o convinge să le rezolve cât mai curând posibil în folo­sul salariaților. Doar e cunoscut faptul că cea mai mare bogăție a unei întreprinderi sunt angajații, care contribuie, fiecare în parte, la bunăstarea acesteia.

 

Este important ca salariații să lucreze în condiții sănătoase

 

Fiind în prag de iarnă, unele persoane prezente la ședință s-au plâns că deja îndură frigul în oficii. S-ar părea că nu există motive de nemulțumire, odată ce toate instituțiile au fost dotate cu calorifere electrice perfor­mante, care pot fi programate. Problema e că personalul nu a fost instruit cum să le folosească sau rețelele de electricitate sunt foarte vechi și nu rezistă. De exemplu, unii se tem să lase pe noapte caloriferele în pri­ză ca să nu aibă loc un incendiu. În alt caz au cedat rețelele electrice, iar în al treilea caz s-a defectat priza, iar electricianul e în concediu medical. „Conducerea de la „Poșta Moldovei” a făcut un lucru bun că a oferit ca­lorifere oficiilor poștale din teritoriu. E mai plăcut așa decât să umble cu sacul cu căr­buni. Lucrul acesta nu a fost însă bine pus la punct și coordonat de șefii din teritoriu. Nu s-a făcut lucrul de profilaxie și instrui­re”, a comentat Ion Pîrgaru, fiind conștient cât de important e ca salariații să lucreze în condiții sănătoase.

 

g_cnsm

Angajații poștei nu cer majorări de salariu, ci să fie plătiți în funcție de munca depusă

 

Pe parcurs, șefii oficiilor poștale au trecut la cel mai fierbinte subiect din această pe­rioadă. Odată cu lichidarea celor trei bănci devalizate, o parte din sarcinile acestora au fost preluate de către „Poșta Moldovei”, deci, s-a mărit volumul de lucru. Angajații s-au plâns că nu e organizată bine munca în sensul că acum au mai mult de lucru, dar nu le-a fost majorat salariul. Problema e că o bună parte dintre angajații de la oficiile poștale din localitățile rurale lucrează câte 2, 4, 6 ore pe zi și, prin urmare, primesc salariu în funcție de normă, de rezultatul muncii. Ion Pîrgaru a promis să meargă chiar zilele acestea la negocieri cu condu­cerea de la „Poșta Moldovei” și să pună în discuție anume acest aspect.

„Dacă ar fi mai bine organizată munca în teritoriu, ar fi și alte rezultate. Nu pot să afirm că „Poșta Moldovei” încalcă Legea cu privire la salariul minim pentru prima cate­gorie. Nu există cazuri în care să se lucre­ze pentru o normă deplină și salariul să fie mai mic de 1900 de lei. Mai sunt și unele adaosuri salariale. Au salarii mai mici doar cei care lucrează pentru un timp parțial”, a explicat președintele FSCM, fiind de acord că problema salarizării trebuie pusă ne­întârziat în discuție. Fiind modești din fire, angajații poștei nu cer majorări de sa­lariu, ci să fie plătiți în funcție de munca depusă.

Dar o organizare corectă a muncii este po­sibilă doar dacă salariații sunt bine instruiți și își cunosc bine munca. După ce au fost im­plementate servicii noi, fără o instruire adec­vată, toate proiectele pot suferi eșec. Așa că sindicatele vor insista și la găsirea de soluții pentru această problemă importantă.

Solicitat de „Vocea poporului”, Sergiu Nastas, director general la Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei”, referindu-se la salarii, a declarat următoarele: „Am redus termenele de aplicare a gradului de oficiu poștal. Nu trebuie să treacă un anumit timp ca să oferim un grad înalt, dacă șeful oficiu­lui poștal se descurcă, susține examenul și obține un grad mai înalt. Evident, va avea și salariul mai mare. În afară de salarii, lunar le oferim un adaos de circa 20-25%, în funcție de volumele de lucru care au fost realizate în fiecare oficiu. Iar cât privește majorările, din luna aprilie, în Chișinău am majorat salarii­le la toți operatorii cu 20%. Acum o lună, au fost majorate salariile în orașul Bălți la toți operatorii și poștașii. Luna trecută au primit salarii mai mari angajații de la Centrul pre­lucrare și sortare poștă. Lucrul acesta o să continue”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand