22 iulie 2024
Chisinau
Social

Fruntașii „Agroindsind” au făcut un bilanț al activității

Loading
Social Fruntașii „Agroindsind” au făcut un bilanț al activității
Fruntașii „Agroindsind” au făcut un bilanț al activității
facebook.com

Liderii de sindicat din Uni­unea Teritorială „Agroind­sind” Anenii Noi – Chișinău s-au întrunit, recent, la Insti­tutul Muncii, pentru a face bilanţul activităţii sindicale desfășurate în perioada anilor 2017-2022.

În raportul de dare de seamă, prezentat de subsemnata, au fost oglindite pe larg realizările obţinu­te de sindicat, dar şi neajunsurile care mai persistă în mişcarea sindi­calistă.

Între altele, a fost subliniat faptul că un rol însemnat în activitatea sin­dicatelor îl au contractele colective de muncă. Circa 80% din organizațiile sindicale din teritoriu au încheiat contractul colectiv de muncă. La In­stitutul de Zootehnie, la Stațiunea tehnico-experimentală Maximovca, astfel de contracte au fost încheiate numai pentru membrii de sindicat. Acest factor pozitiv se răsfrânge asu­pra întregii mişcări sindicale.

O atenţie deosebită a fost acorda­tă tehnicii securităţii şi sănătăţii în muncă. În context, trebuie menţiona­tă şi importanța comitetelor pentru securitatea muncii. Această proble­mă a devenit mai actuală, acum, când organizaţiile sindicale, întreprinderi­le economice sunt puţin numeroase şi nu peste tot sunt specialişti în teh­nica securităţii.

O altă chestiune esențială în activitatea sindicatelor este şi pro­cesul de instruire şi informare a membrilor de sindicat. Ziarul „Vocea poporului”, precum şi internetul, sunt principalele surse de informare. Dar nu toţi sindicaliștii au acces la aceste mijloace.

În context, s-a pus accentul pe faptul ca fiecare organizaţie sindicală să facă cel puţin cinci abona­mente la „Vocea poporului”. Liderii de sindicat din unităţile economi­ce agrare au abordat cu toată se­riozitatea chestiunea despre vârsta de pensionare a femeilor care sunt nevoite să muncească în orice vreme în câmp (pe ploaie, pe vânt, pe ză­padă). Multe dintre ele, având sănătatea șubrezită, nici nu ajung la vârsta de pensionare. Este de da­toria sindicatelor să ridice această problemă la organele de conducere ale ţării, să ceară să fie redusă vârsta de pensionare a femeilor din agricul­tură.

Conferinţa Uniunii Teritoriale „Agroindsind” Anenii Noi – Chişinău a trasat un şir de sarcini pentru peri­oada următoare.

Printre acestea se numără: fieca­re organizație sindicală să încheie Contract colectiv de muncă; fiecare membru de sindicat să aibă încheiat un Contract individual de muncă; să fie create pretutindeni comitete pen­tru securitatea muncii; să fie îmbu­nătăţit procesul de instruire şi infor­mare a membrilor de sindicat; să fie ţinută sub control respectarea legis­laţiei muncii.

 

Daria BOSTAN, președinta Uniunii Teritoriale „Agroindsind” Anenii Noi – Chișinău

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand