Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a participat, săptămâna trecută, la lucrările Forumului partenerilor sociali cu genericul „Noul contract social: relații de muncă corecte”, organizat la Astana, Kazahstan, de către Federația Sindicatelor din Kazahstan.
La lucrările acestuia au participat lideri sindicali ai Federației Sindicatelor din Kazahstan și afiliații acesteia, reprezentanți ai autorităților statale kazahe, reprezentanți ai centrelor sindicale naționale din Azerbaidjan și Turcia, ai Organizației Internaționale a Muncii și ai Confederației Internaționale a Sindicatelor (Consiliul Regional Pan-European al ITUC).
În cadrul forumului au fost puse în discuție probleme de actualitate cu privire la dezvoltarea parteneriatului social, situația la capitolul consultări și negocieri colective, precum și perspectivele dezvoltării relațiilor de colaborare dintre participanții la forum în diverse domenii.
Adresându-se celor prezenți la lucrările forumului, Satybaldy Dauletalin, președintele Federației Sindicatelor din Kazahstan, a remarcat că sindicatele își propun să facă noi pași în construirea unor relații de muncă echitabile în cadrul conceptului noului „Contract Social”, adoptat la Congresul V al Confederației Sindicale Internaționale, organizat în 2022 la Melbourne, Australia.
Președintele CNSM a susținut, la forum, un discurs, în care s-a referit la situația în domeniul parteneriatului social din Republica Moldova, la activitatea CNSM și realizările mișcării sindicale din ultima perioadă, provocările cu care se confruntă partenerii sociali în contextul crizelor multiple, fără precedent. Igor Zubcu a subliniat că în ultimii ani sfera muncii trece printr-o perioadă de transformări cardinale, iar conceptul noului „Contract Social” este menit să fortifice capacitățile partenerilor sociali în domeniul muncii decente.
Participanții la forum au adoptat o rezoluție și au cerut partenerilor sociali să treacă de la etapa consultativă la faza de luare a deciziilor concrete, au subliniat o serie de probleme în dezvoltarea parteneriatului social. Totodată, ei au accentuat că societatea are nevoie de noi concepte pentru construirea relațiilor dintre angajați, angajatori și stat, precum și de o revizuire optimă a principiilor unei distribuții corecte a veniturilor, și au afirmat necesitatea unei îmbunătățiri calitative a activității organismelor de parteneriat social la toate nivelurile.