Lucrătorii antrenaţi în forme nestandard de ocupare ar putea, în viitor, să beneficieze de mai multă protecţie, prin prisma perfecţionării legislaţiei, dar şi a practicilor naţionale în materie. Un atelier tripartit privind formele respective de angajare a fost organizat, miercuri, la Chişinău, de Organizaţia Internaţională a Muncii.
Ala Lipciu, coordonatorul naţional al OIM, a menţionat că formele nestandard de ocupare sunt foarte răspândite în sectorul informal al economiei. Este vorba despre contractele de muncă ce au o durată determinată, despre lucrul sezonier, cel prestat la domiciliu etc.
Aceste forme de ocupare nu sunt în întregime acoperite de legislaţia muncii şi, în consecinţă, lucrătorii angajaţi în acest fel rămân, de multe ori, în afara protecţiei legislative. De aceea, părţile interesate şi-au propus să facă o trecere în revistă a prevederilor deja existente în legislaţia muncii, precum şi a practicilor europene şi a dispoziţiilor din convenţiile OIM, a subliniat Ala Lipciu.
Legalizarea lucrătorilor
Sergiu Sainciuc, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a remarcat că, în prezent, Codul muncii reglementează diferite forme de muncă, inclusiv activităţile sezoniere sau cele în bază de contract pe termen determinat.
„Pentru noi este important să vedem cum putem să îmbunătăţim legislaţia în domeniul raporturilor de muncă, inclusiv a aspectelor legate de formele nestandard de ocupare. Principalul este să protejăm lucrătorii prin intermediul preluării bunelor practici”, a specificat Sergiu Sainciuc.
În acest an, la Geneva, a fost adoptată o recomandare a OIM privind trecerea de la munca informală la cea formală. În ţara noastră sunt foarte multe persoane care muncesc „la negru” şi este necesar ca activitatea acestora să fie legalizată, pentru a le putea fi create condiţii mai bune de muncă.
Totodată, este necesar să fie achitate contribuţiile de asigurări sociale şi medicale, precum şi ca aceşti oameni să fie asiguraţi din toate punctele de vedere. În anumite domenii nu sunt contribuţii obligatorii şi lucrătorul trebuie să înţeleagă că el trebuie să se asigure personal, benevol, a accentuat Sergiu Sainciuc.
Protecţia salariaţilor
„Sindicatele susţin orice formă nestandard de ocupare ce este reglementată, inclusiv de actele internaţionale ale OIM, cu condiţia de a fi respectate în măsură deplină drepturile şi interesele de muncă ale lucrătorilor”, a declarat Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Petru Chiriac a constatat că formele nestandard de ocupare sunt prezente şi în ţara noastră, dar nu sunt reglementate în suficientă măsură de legislaţia naţională. Unele situaţii care apar pe piaţa muncii şi nu sunt reglementate au determinat partenerii sociali să înainteze un proiect de modificare şi completare a Codului muncii, care a fost deja aprobat de Guvern.
Astfel, s-a propus să poată fi încheiate contracte individuale de muncă în cazul realizării proiectelor investiţionale, al efectuării unor lucrări legate de majorarea volumului de producţie sau de servicii, precum şi cu persoanele care se angajează la unităţile create pentru o perioadă determinată.
Condiţii decente de muncă
Ovidiu Jurca, specialist principal pentru activităţile lucrătorilor din cadrul OIM, a subliniat că atelierul sus-menţionat a avut scopul de a genera o imagine cât mai clară a situaţiei din ţara noastră, precum şi propuneri de ajustare a legislaţiei şi practicii în această materie. Obiectivul ajustărilor respective este ca lucrătorii implicaţi în formele atipice de ocupare să beneficieze de drepturile fundamentale ale angajaţilor standard, adică cei cu normă întreagă şi pe o durată nedeterminată.
„În contextul unei globalizări care este total dezechilibrată în defavoarea lucrătorilor, trebuie să găsim căi pentru a oferi o protecţie şi o materializare a dreptului lucrătorilor de a beneficia de condiţii decente de muncă”, a conchis Ovidiu Jurca.