3 iulie 2024
Chisinau
Social

Formatorii, un pilon important în educația sindicală, au făcut schimb de opinii

Loading
Social Formatorii, un pilon important în educația sindicală, au făcut schimb de opinii
Formatorii, un pilon important în educația sindicală, au făcut schimb de opinii
sindicate.md

CNSM acordă o mare importanță instruirii, atât a membrilor de sindicat de rând, cât și a forma­torilor sindicali de nivel național și ramural. Aceștia din urmă s-au întrunit săptămâna aceasta la un seminar de perfecționare, avându-i ca mentori pe Vitalie Cîrhană și Alexandra Isaicul, de la Institutul de Instruire în Dez­voltare „MilleniuM”, și pe Mihai Condur, reprezentant al aparatu­lui CNSM.

În cadrul sistemului educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, conform Concepției educației sindicale și Regulamentului formatorului sin­dical, persoanele care facilitează procesul de acumulare a noilor cunoștințe și abilități de către adulți, antrenându-i într-un pro­ces interactiv, care dinamizează gândirea, sporește atenția și în­curajează schimbul de idei și de experiențe, sunt formatorii sindi­cali. Astfel, la ora actuală, echipa de specialiști în domeniu de care dispune CNSM întrunește peste 150 de formatori sindicali.

Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, prezentă la eveniment, s-a referit la consolidarea sistemului educațional sindical și la acordarea serviciilor educaționale de calitate. „Partea de perfecționare, conform regulamentului apro­bat în septembrie, deschide noi oportunități de perfecționare, nu doar prin intermediul Institu­tului Muncii, ci și perfecționarea prin intermediul altor organizații, instituții care pot oferi astfel de servicii. Și în acest context sunt alături de noi colegii de la Insti­tutul de Instruire și Dezvoltare „MilleniuM””, a menționat vicepreședinta CNSM.

Lilia Franț s-a referit și la fap­tul că CNSM susține și formarea de formatori la nivel de federații. De asemenea, sindicatele sunt dispuse să deschidă ușa pentru mai mulți formatori, inclusiv ne­sindicali, „care pot veni alături de colectivele noastre sindicale cu instruiri în domeniul psihologic, comunicării, în domeniul lideris­mului, dar și sub alte aspecte care au tangențe cu domeniul nostru sindical”, a concretizat Lilia Franț.

 

Formarea continuă, un atu

Elena Anton, șefa Departamen­tului organizare, educație și infor­mare al CNSM, a menționat, la rân­dul său, că o condiție obligatorie pentru un formator sindical este formarea continuă. „De aici am și pornit cu ideea de a organiza eve­nimentul de astăzi. Avem și forma­tori naționali, formatori ramurali, dar și tineri formatori”, a specificat Elena Anton.

Dorin Suruceanu, șef al Depar­tamentului educație și cercetare de la Institutul Muncii, a relevat faptul că este o întrunire fără cravată și a propus discuții despre activitățile petrecute online în timpul pande­miei, care au fost succesele, propu­nerile pentru anul de studii 2023. De asemenea, Dorin Suruceanu a explicat cum au fost selectate te­mele pentru acest seminar.

Vitalie Cîrhană, director al Insti­tutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, le-a vorbit celor prezenți despre Crearea comunității de învățare. Iar Alexandra Isaicul – despre Explorarea Setului Euro-pean de Competențe a Formato­rilor.

Și pentru că mulți au nevoie să-și completeze cunoștințele la capitolul prezentării electronice, Mihai Condur le-a prezentat tema: „Instrumente de creare și afișare a prezentărilor electronice”.

Un moment important al eve­nimentului a fost semnarea Acor­dului de colaborare între Institutul Muncii și Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, care va oferi o perspectivă bună de dezvol­tare sistemului educațional sindi­cal. Viorel Braga, director al Institu­tului Muncii, a menționat că astfel de acorduri vor consolida mișcarea sindicală.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand