21 November 2024
Chisinau
Economie

FMI prognozează o restabilire a creşterii economiei Moldovei până la nivelul de 3,5 la sută

Loading
Economie FMI prognozează o restabilire a creşterii economiei Moldovei până la nivelul de 3,5 la sută
FMI prognozează o restabilire a creşterii economiei Moldovei până la nivelul de 3,5 la sută

 

 

fmi

Foto: noi.md

Republica Moldova va reve­ni pe o creştere economică de 3,5 la sută în anul 2015, odată cu intrarea în vigoa­re a acordurilor de liber schimb și restabilirea cere­rii pe piața internă, prog-nozează Fondul Monetar Internaţional (FMI).

 

Experţii Fondului se așteaptă la o reducere a ritmului creșterii eco­nomice în 2014 până la circa 2 la sută, ca urmare a evoluției mode­rate a agriculturii, activităţii eco­nomice mai reduse a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei, dar și impactului restricțiilor im­puse de Rusia la importul de pro­duse moldovenești.

FMI consideră că deficitul bu­getar (excluzând granturile) va creşte de la 3,8 la sută din PIB în 2013 până la 5,4 la sută în 2014 și, dacă nu vor fi luate măsurile de rigoare, până la 7,1 la sută în 2015. Această creştere a deficitu­lui ar putea fi provocată de ma­jorarea semnificativă a salariilor și pensiilor și acordarea ad-hoc a facilităților fiscale în perioada preelectorală, reducerea activității economice și adoptarea măsuri-lor de compensare a consecin-țelor impunerii restricțiilor co­merciale.

Totodată, directorii execu­tivi ai FMI „au salutat intenția autorităților de a menține defici­tul sub 3 la sută din PIB în anul 2015 și au accentuat că va fi nece­sară consolidarea în continuare a bugetului pe termen mediu”.

Problemele grave de guverna­re corporativă în sistemul bancar constituie în continuare un risc pentru stabilitatea financiară, a mai constatat grupul de experţi al FMI care a efectuat cea de-a doua monitorizare post-program în perioada 25 septembrie – 7 oc­tombrie. Progresele în aplicarea cadrului de reg-lementare a activității în sectorul financiar au fost apreciate drept mo­deste.

Consiliul de direc­tori executivi a chemat autoritățile să promove­ze în continuare politicile prudente la nivel macroeconomic și în sectorul financiar, precum și să implementeze în continuare reformele structurale, pentru a reduce vulnerabilitățile existente și a încuraja creșterea potențială a volumului de producție.

FMI a remarcat că sporirea competitivității și diversificarea producției și structurii expor­turilor îi va permite Republicii Moldova să valorifice din plin be­neficiile obținute prin semnarea acordurilor de comerțliber.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
4
Comentează
  • Cornel
    13.01.2015

    Confirmarea faptului ca tara nu trebuie sa il mai astepte mult pe Ghimpu si sa ii sufle in bors in timp ce asta preseaza cu functii si pune conditii ireale, e nevoie cit mai urgenta de formarea noii majoritati parlamentare si a noului guvern ca sa poata pune in aplicare acest acord.

  • Mihai
    13.01.2015

    Tot ce este probabil.
    Candu este un profesionist si nu vorbeste a ploaie.

  • Alina
    13.01.2015

    Nimic nou sub soare, prin managementul si reorganizarea efectuata de Candu in economia statului e si normal ca s ane bucuram de cresteri economice continua.

  • Iulian
    13.01.2015

    Sa credem ca este nu numai de Iure dar si de facto. Candu isi face bine misiunea numai ca in condiitile in care nu este clar ce este cu guvernul tarii cit si cu parlamentul nici nu poate fi vorba de o continua crestere.

Citește și
slot thailand