Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020 a fost completată cu un șir de modificări. Astfel, potrivit art. 3 din lege, CNAM acoperă din fondurile respective cheltuielile necesare prestării asistenței medicale, inclusiv pe perioada stării de urgență.
Federația Sindicală „Sănătatea” aduce la cunoștință că un punct important este completarea articolului XI din aceeași Lege, care prevede că pe perioada stării de urgență în sănătate publică, în cazul în care IMSP–urile nu execută volumul de asistență medicală prevăzut în contractele de prestare a serviciilor medicale, CNAM efectuează lunar, către instituțiile respective, plăți în avans în mărime de 80% din 1/12 parte din suma contractuală.
Totodată, potrivit modificărilor din articolul XII, pe perioada stării de urgență în sănătatea publică, pentru IMSP care nu execută volumele contractuale pe tip de asistență medicală spitalicească, CNAM transferă, în baza facturilor, mijloacele financiare lunare conform sumei contractuale pentru anul 2020, cu excepția cheltuielilor neexecutate destinate acoperirii consumabilelor și a medicamentelor costisitoare acoperite suplimentar costului cazului tratat, precum și a cheltuielilor neexecutate destinate salarizării rezidenților.
Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, atrage atenția asupra faptului că, în perioada stării de urgență în sănătate publică, nimeni nu poate obliga angajații din sectorul medical să plece în concediu pe cont propriu (neplătit), invocând insuficiența resurselor financiare.