
Foto: vocea.md
Reducerile de personal în cadrul Societății pe Acțiuni ”Moldtelecom” crează reacții negative din partea angajaților. Aceștia se plâng că nimeni nu-i va mai lua la lucru. Aceeași situație este și în Ocnița, unde la filiala întreprinderii, preaviz de concediere au primit patru persoane.
Dina Condrea are 52 de ani și a activat la “Moldtelecom” 31 de ani în calitate de casieră. Pe data de 24 septembrie, conform preavizării, a fost concediată în legătură cu reducerea funcţiei.
”Soțul a murit, am un fiu de 18 ani, cine mă ajută dacă rămân fără lucru. Pe ei nu-i interesează nimic. Mi-au zis că reducerile se fac din netrebuință. Cine mă ia la lucru înainte de pensie? Ce știu eu în afară de telecomunicații? Astea-s problemele noastre. S-au început evaluările, dar cine știe cum va fi. Toata tinerețea am lăsat-o aici, lucram de sărbători, pe frig, dar când am ajuns la o vârstă, nimeni nu mai are nevoie de noi, e foarte josnic. Ne-au propus funcții la Chișinău, dar unde să trăim acolo. M-am adresat și la sindicat, dar nimic nu s-a rezolvat, decizia e luată”, mărturisește Dina Condrea.
Administrația filialei “Moldtelecom” de la Ocnița ne-a spus că toate ordinele de concediere vin de sus, iar deciziile sunt irevocabile. Cu vreo șase ani în urmă, aici activau 128 de oameni, acum au rămas 43. Ca regulă, în fiecare lună, este cineva disponibilizat din funcție.
În domeniul telecomunicațiilor, optimizările e un lucru firesc
Luând în considerație că telecomunicațiile și tehnologiile informa-ționale necesită schimbarea aparatajului tehnic și optimizarea multor activități, aceste reduceri pot fi justificate.
”Dacă până acum erau telefoniste, acum așa funcție nu mai există, deci nu este nevoie de oameni pentru așa servicii, la fel este situația și cu telegrafele. Guvernul a aprobat că până în 2020, va exclude orice comunicare directă cu instituțiile publice, totul va fi computerizat. Se reduce funcția, dar nu persoana și astfel apare problema ca toate persoanele să fie atestate pentru locuri noi de muncă. Acum se cere să se lucreze la calculator, să cunoască programe soft, să muncească cu viteză. S-a introdus sistemul de evaluare al angajaților. Potrivit capacităților de care dă dovadă, acesta este remunerat sau avansat. Testările individuale nu se fac pentru debarasări, ci pentru a selecta pe cei mai buni. Nu e vina oamenilor. De exemplu, daca mai are doi-trei ani până la pensie, e greu să-l instruiești în tehnologii noi”, declară Ion Pîrgaru, președintele Federației Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova.
![]() |
Se reduce funcția, dar nu persoana |
”Dreptul de a moderniza sctuctura o are administrația. Se observă un deficit de cadre în multe localități, pentru că mulți angajați pleacă în Rusia, salariile sunt mai mari, primesc până la 1000 de dolari pe lună. Sindicatele se află între ciocan și nicovală. Dacă suntem împotriva reducerilor, riscăm să sacrificăm viitorul companiei, dacă acționăm invers, suferă oamenii. Când primesc preaviz de reducere, oamenilor li se propune de lucru în alte localități sau capitală, dar dacă omul locuiește la Fălești, n-o să plece la Ungheni. Oficial și legal, întreprinderea propune funcții vacante. E mai ușor să lucrezi cu un robot, la dânsul te duci cu șurubelnița, dar la om, trebuie să te duci cu sufletul”, adaugă președintele Pîrgaru.
Conducerea societății pe acțiuni a declarat că toate deciziile aprobate de companie sunt incluse în strategia de dezvoltare, aceasta fiind aprobată de Consiliul de Administrare, care se supune Guvernului RM.
Cu pași mici, spre privatizare
Angajații cred că toate aceste disponibilizări duc treptat la privatizarea instituției. Au fost mai multe tentave de a deetatiza “Moldtelecom-ul”.
Guvernul Republicii Moldova a anunţat, în ultimii trei ani, privatizarea proprietăţi de stat de peste 1,5 miliarde de lei, dar au comercializat active în valoare de câteva ori mai mici. Experţii cred că descentralizarea e necesară pentru că multe întreprinderi degradează şi degrabă nu vom avea ce vinde.
Valoarea “Moldelecom” s-a redus de câteva ori. Monopolul local al telefoniei fixe continuă să demonstreze rezultate proaste, profitul s-a micşorat în anul 2012 cu 90 de milioane de lei, faţă de anul 2011, până la 113 milioane de lei, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Datele întreprinderii arată că, din anul 2009 şi până în anul 2012, profitul anual a scăzut de peste patru ori şi a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Cea mai mare parte a profitului se datorează traficului internaţional, în timp ce serviciile de telefonie mobilă şi serviciile de telefonie fixă locală generează pierderi de zeci de milioane de lei. Specialiştii spun că evoluţiile “Moldtelecom” sunt logice în condiţiile în care are loc o recesiune pe piaţa telefoniei fixe cauzată, pe de o parte, de intensificarea fenomenului de substituţie a serviciilor de telefonie fixă cu cele mobile.