
Foto: sindrome-adicciones.es
În anul 2015, fiecare al cincilea accident de muncă a avut loc din cauza consumului de alcool, angajaţii care nimeresc în astfel de situaţii fiind în stare de ebrietate. Totodată, 46 la sută dintre decese au survenit din cauza accidentelor vasculare cerebrale şi a infarctului miocardic, a anunţat recent Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, în cadrul unui seminar privind securitatea şi sănătatea în muncă. Seminarul a avut loc la Fabrica de Articole din Marochinărie „Artima” SA.
„Din 70 de directive ale Uniunii Europene, 25 sunt cu privire la securitatea muncii. Trebuie să fie create astfel de condiții, ca oamenii să iasă de la muncă fără probleme de sănătate”, a menţionat Elena Carchilan.
Potrivit sursei citate, Republica Moldova a ratificat nouă convenţii ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). De exemplu, conform Convenţiei nr. 46 OIM, este interzisă munca neîntreruptă pe parcursul a 24 de ore. „Atât Constituţia Republicii Moldova, cât şi Codul muncii, prevede că săptămâna de muncă este de 40 de ore. Dacă persoana activează timp de 12 ore, i se cuvine odihnă 24 de ore”, a subliniat şefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor.
Nadejda Rusnac, preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Uşoară, a spus că, la finele cursului, formabilii vor cunoaşte elementele sistemului de management în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, vor putea aplica prevederile actelor normative ce reglementează securitatea şi sănătatea la locul de muncă. Ei vor fi sensibilizaţi asupra nivelului de răspundere în caz de nerespectare a actelor normative din domeniu, vor putea planifica activităţi de prevenire şi protecţie prin intermediul Comitetului pentru securitate şi sănătate în muncă.
În cadrul seminarului, Elena Carchilan a mai vorbit despre
noile reglementări şi cerinţe legale minime în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, despre actele legislative şi normative în domeniu, politicile statului în sfera securităţii şi sănătăţii în muncă etc.
Igor Ciloci, director-adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, a atras atenţia asupra factorilor de risc profesional şi a explicat cum se acordă primul ajutor în caz de accident de muncă.
Prezentă la eveniment, Alexan-dra Can, directoarea „Artima” SA, a amintit că pentru încălcarea actelor normative privind securitatea şi sănătatea în muncă este aplicată răspunderea disciplinară, contravenţională, penală şi civilă.
Seminarul a avut loc la începutul lunii iunie, fiind finanțat de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Ușoară.