22 aprilie 2024
Chisinau
Varia

Festivalul vinului a atras un număr record de turişti

Loading
Varia Festivalul vinului a atras un număr record de turişti
Festivalul vinului a atras un număr record de turişti

 

 

ziua-vinului

Foto: vocea.md

Începutul lui octombrie pentru majoritatea moldo­venilor se asociază cu săr­bătorirea Zilei Naţionale a Vinului. Anul acesta, ea a adunat la Chişinău cel puţin două mii de turişti din diverse ţări ale lumii, un număr record pentru Ziua Vinului, care a ajuns la ediția a 13-a.

 

Locuitorii şi oaspeţii capitalei au degustat cu plăcere din cele mai bune vinuri, dar şi din tra­diţionalele bucate moldoveneşti. Special pentru această zi, fabri­cile de vinuri din ţară au pregă­tit tot felul de produse noi şi au scos din beciurile lor soiuri rare de vinuri, capabile să satisfacă gusturile celor mai rafinaţi con­sumatori. În total, în cadrul ma­nifestării şi-au etalat producţia 45 de întreprinderi vinicole.

Ziua Naţională a Vinului a fost marcată la Chişinău în Pia­ţa Marii Adunări Naţionale timp de două zile. În cadrul deschide­rii, a fost prezentat un spectacol teatralizat cu cântece şi dansuri naţionale.

 

g_varia

Vinificaţia, ramură strategică pentru Moldova

 

„A fost un an al problemelor şi provocărilor, dar aceste provo­cări ne-au impus să ne moderni­zăm industria, să căutăm soluţii, să asigurăm accesul pe diverse pieţe. În anul 2014, în compa­raţie cu perioada respectivă a anului trecut, exportul vinului îmbuteliat a crescut cu 9%, iar pe pieţele UE – cu 20 la sută. În acest fel, vinurile moldovenești de calitate au acces pe piețele internaționale, iar pentru a le cu­ceri, trebuie să ne consolidăm cu toții”, a menționat la ceremonia de deschidere premierul Iurie Leancă. Șeful Executivului a mai spus că ramura vitivinicolă este una strategică pentru RM.

Potrivit lui Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Indus­triei Alimentare, anul 2014 a fost unul important pentru ramura viticolă a țării. Oficialul și-a ex­primat convingerea că „acest an va rămâne în istorie ca un an de reformare al sectorului”.

Ministrul a preparat și bucate deosebite – „pârjoale ca la nord”. „Aceste bucate nu fac nici un rău sănătății, or sunt făcute din pro­duse autohtone – carne, slănină, ceapă, ouă, usturoi, cartofi. Ideea este că pârjoalele „ca la nord” nu sunt prăjite, ci coapte. Produsele moldovenești se combină de mi­nune cu vinurile moldovenești”, a ținut să menționeze acesta.

Tradițional, cu ocazia Zilei Vi­nului, este desemnată și cea mai bună companie vinicolă din țară. În anul curent, Premiul cel Mare l-a obținut „Vinăria din Vale”. La ceremonia organizată cu această ocazia, premierul Iurie Leancă i-a înmânat lui Vladimir Davidescu, directorul general al companiei, Premiul Mare decernat pentru merite speciale. Acest agent a reușit să devină învingător grație performanțelor economice. Car­tea de vizită a companiei este vinul Feteasca albă, care a fost distins cu Medalia de Argint în cadrul ediției din anul curent al concursului „Decanter”, organi­zat în Marea Britanie.

 

P.S. Ambele zile s-au încheiat cu evoluțiile vedetelor autohtone. Pe scenă au urcat Nelly Cioba­nu, Geta Burlacu, Cristi Aldea-Teodorovici, Cătălin Josan, Olia Tira, Zdob şi Zdub, Alex Calan­cea Band ș. a.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand