Începutul lui octombrie pentru majoritatea moldovenilor se asociază cu sărbătorirea Zilei Naţionale a Vinului. Anul acesta, ea a adunat la Chişinău cel puţin două mii de turişti din diverse ţări ale lumii, un număr record pentru Ziua Vinului, care a ajuns la ediția a 13-a.
Locuitorii şi oaspeţii capitalei au degustat cu plăcere din cele mai bune vinuri, dar şi din tradiţionalele bucate moldoveneşti. Special pentru această zi, fabricile de vinuri din ţară au pregătit tot felul de produse noi şi au scos din beciurile lor soiuri rare de vinuri, capabile să satisfacă gusturile celor mai rafinaţi consumatori. În total, în cadrul manifestării şi-au etalat producţia 45 de întreprinderi vinicole.
Ziua Naţională a Vinului a fost marcată la Chişinău în Piaţa Marii Adunări Naţionale timp de două zile. În cadrul deschiderii, a fost prezentat un spectacol teatralizat cu cântece şi dansuri naţionale.
Vinificaţia, ramură strategică pentru Moldova |
„A fost un an al problemelor şi provocărilor, dar aceste provocări ne-au impus să ne modernizăm industria, să căutăm soluţii, să asigurăm accesul pe diverse pieţe. În anul 2014, în comparaţie cu perioada respectivă a anului trecut, exportul vinului îmbuteliat a crescut cu 9%, iar pe pieţele UE – cu 20 la sută. În acest fel, vinurile moldovenești de calitate au acces pe piețele internaționale, iar pentru a le cuceri, trebuie să ne consolidăm cu toții”, a menționat la ceremonia de deschidere premierul Iurie Leancă. Șeful Executivului a mai spus că ramura vitivinicolă este una strategică pentru RM.
Potrivit lui Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, anul 2014 a fost unul important pentru ramura viticolă a țării. Oficialul și-a exprimat convingerea că „acest an va rămâne în istorie ca un an de reformare al sectorului”.
Ministrul a preparat și bucate deosebite – „pârjoale ca la nord”. „Aceste bucate nu fac nici un rău sănătății, or sunt făcute din produse autohtone – carne, slănină, ceapă, ouă, usturoi, cartofi. Ideea este că pârjoalele „ca la nord” nu sunt prăjite, ci coapte. Produsele moldovenești se combină de minune cu vinurile moldovenești”, a ținut să menționeze acesta.
Tradițional, cu ocazia Zilei Vinului, este desemnată și cea mai bună companie vinicolă din țară. În anul curent, Premiul cel Mare l-a obținut „Vinăria din Vale”. La ceremonia organizată cu această ocazia, premierul Iurie Leancă i-a înmânat lui Vladimir Davidescu, directorul general al companiei, Premiul Mare decernat pentru merite speciale. Acest agent a reușit să devină învingător grație performanțelor economice. Cartea de vizită a companiei este vinul Feteasca albă, care a fost distins cu Medalia de Argint în cadrul ediției din anul curent al concursului „Decanter”, organizat în Marea Britanie.