26 septembrie 2023
Chisinau
Cultura

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Loading
Cultura Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”
Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”
orange.md

La Teatrul Național de Operă și Balet este în plină desfășurare Festivalul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Eveni­mentul a început, pe 7 sep­tembrie, cu opera „Macbeth”. A fost un adevărat regal al operei, cu maestrul Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului, la pupitrul dirijoral. În rolurile principale au evoluat oaspeți ai festivalului: baritonul Pe­dro Carillo (Italia) și soprana Khatuna Chohonolidze din Georgia. Admiratorii festiva­lului din acest an au putut deja urmări  şi baletul clasic „Lacul lebedelor”.

Festivalul a  readus în anul cu­rent și o frumoasă tradiție – con­certul de la Sala cu Orgă, patronat pe vremuri de primadona Maria Bieșu, cu genericul Ave Maria.  Sub bagheta renumitului dirijor Alexandru Samoilă, Artist al Po­porului, Orchestra Națională de Cameră i-a purtat pe spectatori într-o călătorie muzicală memora­bilă. În calitate de invitați speciali au evoluat soprana de renume mondial Anna Samuil din Germa­nia și violonista Tatiana Samouil din Belgia. Săptămâna viitoare, admiratorii festivalului vor putea urmări și operele „Turandot” și „Don Quijote”.

Festivalul va culmina cu un concert de gală, pe data de 24 septembrie. Potrivit organizato­rilor, finalul evenimentului va bu­cura publicul cu prestația unor artiști excepționali, soliști de ope­ră și balet, nume sonore în plan

internațional, Orchestra, Corul și Trupa de balet ale Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

„Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, aflat la cea de-a 31-a ediție, continuă să marcheze o tradiție culturală impresionantă în inima Republicii Moldova. Acest eveniment deo­sebit a evoluat într-o emblemă a culturii naționale și a câștigat prestigiu și recunoaștere la nivel internațional, aducând în prim-plan artiști de operă și balet de un înalt calibru”, a estimat Nico­lae Dohotaru, director artistic la TNOB „Maria Bieșu”, în cadrul unei conferinţe de presă.

Bugetul festivalului constituie 1,7 milioane de lei. Evenimentul este susţinut de Ministerul Culturii din Republica Moldova, dar şi de instituții partenere, printre care Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand