Guvernul a aprobat modificări și completări la o serie de legi pentru a spori reprezentarea femeilor în funcţii decizionale. Astfel, potrivit amendamentelor la Legea cu privire la Executiv, dar și la Legea privind adoptarea Regulamentului Parlamentului, se instituie o cotă de reprezentare minimă de 40 la sută atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Propunerea vine să asigure promovarea participării active a femeilor la luarea deciziilor în structurile de reprezentare publică.
Completări se mai propun la Codul electoral, dar și la Legea privind partidele politice. Astfel, cel puțin 40 la sută dintre candidații de pe listele electorale vor trebui să fie femei.
Totodată, urmează să fie modificată și Legea presei, pentru a obliga publicațiile periodice și agențiile de presă să utilizeze un limbaj nonsexist. În același context, sunt prevăzute completări la Legea cu privire la publicitate, cu scopul de a interzice utilizarea unui mesaj neadecvat și publicitatea sexistă. Amendamente vizează și alte acte legislative, iar cei care nu vor respecta noile prevederi riscă sancţiuni administrative.
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, a precizat că aceste propuneri au fost elaborate în conformitate cu recomandările Comitetului ONU pentru egalitate, ale Consiliului Europei și ale agențiilor specializate.
Premierul Iurie Leancă afirmă că participarea femeilor în luarea deciziilor va îmbunătăţi calitatea procesului de guvernare. Prin susţinerea acestei iniţiative, Republica Moldova îşi onorează şi un angajament din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Totodată, Guvernul a avizat pozitiv o iniţiativă legislativă a unui grup de deputaţi în frunte cu Liliana Palihovici, vicepreşedintă a Parlamentului, care prevede o cotă de cel puţin 30 de procente de reprezentare a femeilor în listele electorale.
Modificările şi completările vor intra în vigoare după ce vor fi votate în Legislativ.