La 27 octombrie curent, a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Sporirea rezistenței femeilor în timpul pandemiei Covid-19”. Evenimentul a avut ca scop informarea femeilor despre provocările actuale, în special cele din mediul rural, și prioritizarea problemelor cu care se confruntă acestea.
Activitatea respectivă a fost dedicată Zilei mondiale a femeilor din mediul rural care este marcată anual la 15 octombrie. Comisia de Femei a CNSM, împreună cu reprezentanții CNSM din teritoriu și cu femeile sindicaliste din raioanele Republicii Moldova, peste 80 de participanți și participante, au punctat unele aspecte ale vieții și sănătății femeilor în contextul pandemiei.
A fost foarte utilă informația prezentată de Valentina Buliga, director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în ceea ce privește politicile de sănătate actuale și perspectivele pentru anul 2021.
Sindicalistele au venit cu propuneri concrete pentru a îmbunătăți starea de lucruri în sistemul de sănătate, care au vizat profilaxia bolilor, tratarea acestora, dar și accesul la informații despre medicamentele compensate și serviciile de calitate pentru populația din mediul rural.
Totodată, participantele la masa rotundă au susținut solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova care vizează posibilitatea personalizării unei părți din prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și digitalizarea procesului de eliberare a rețetelor pentru medicamente.
O altă invitată la eveniment, Ina Tocarciuc, medic obstetrician-ginecolog, a menționat în expunerea sa cât de important este ca femeile să se mențină sănătoase în condițiile actuale și a venit cu sfaturi utile în acest sens.
Opinia împărtășită de majoritatea participantelor a fost că obiectivele activității au fost atinse, iar informația acumulată va fi transmisă, pe de o parte, în colectivele de muncă, iar pe de altă parte – factorilor de decizie.
Lilia FRANȚ, șefa Departamentului organizare, educație și informare